V šolo septembra, v dvorano še ne

Osnovna šola Stročja vas

Prlekija-on.net, četrtek, 6. avgust 2009 ob 06:46

Nova osnovna šola v Stročji vasi bo, kljub temu da še ne bo vse nove opreme, učence sprejela prvi šolski dan.

Izgradnji osnovne šole, vrtca in telovadnice v Stročji vasi ter večnamenske dvorane pri Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer sta največji investiciji, ki se jih je ljutomerska občina lotila v preteklih dveh letih. Kljub temu da so predvidevali dokončanje obeh investicij, ki sta izredno pomembni za izobraževanje in šport mladine ter tudi odraslih, do pričetka novega šolskega leta, tega v predvidenem roku ne bo. Lani novembra je vodstvo ljutomerske občine napovedovalo, da bosta objekta vrata odprla poleti letos, župan Ljutomera Franc Jurša pa je včeraj na tiskovni konferenci predstavil vzroke, ki v tem času še vedno ne dovoljujejo uradne predaje objektov namenu.

Nova oprema leta 2010

"Otroci bodo v tem šolskem letu 2009/2010 novo šolo, vrtec in telovadnico v Stročji vasi lahko obiskovali, vse opreme za novo šolo pa nam ni uspelo zagotoviti in bomo ta del investicije prenesli v leto 2010. Uradna otvoritev bo tako pred zaključkom prihodnjega šolskega leta," je obrazložil Jurša. Celotna vrednost novogradnje v Stročji vasi je ocenjena na 4,8 milijona evrov. Iz državnega proračuna si je občina Ljutomer pridobila 1,7 milijona evrov, dobrih 87 tisoč evrov je dala krajevna skupnost Stročja vas, iz občinskega proračuna pa bo nakazanih nekaj več kot tri milijone evrov. Občina Ljutomer bo za dokončanje vseh del do konca tega leta najela kredit v višini 1,2 milijona evrov.

H koncu gre tudi izgradnja večnamenske dvorane pri ljutomerski gimnaziji, ki jo gradijo na podlagi javno-zasebnega partnerstva. Do objekta bo ljutomerska občina prišla na podlagi podeljene stavbne pravice, ocenjena vrednost del pa znaša 3,6 milijona evrov.

"Ptujski Gradis je zgradil športno dvorano, zdaj se ureja okolica ter izvaja opremljanje dvorane. Računamo, da bomo do začetka septembra opremili športno dvorano, uredili zunanjost, preostane pa nam še izgradnja športnih objektov za dvorano. Te bomo predvidoma gradili v začetku prihodnje gradbene sezone, saj še pričakujemo razpis Fundacije za šport in tudi pridobitev sredstev, da bi s temi sredstvi, sredstev Ministrstva za šolstvo in šport ter občinskega proračuna lahko to investicijo izgradnje zunanjih športnih površin tudi končali. Takrat bi lahko dvorano tudi uradno predali njenemu namenu," je povedal ljutomerski župan.

Dopoldan za gimnazijce, popoldan za športnike

Občini Ljutomer je uspelo za opremo ter zunanje igralne površine iz raznih razpisov pridobiti 1,5 milijona evrov. Po pridobitvi uporabnega dovoljenja bo lahko še v tem šolskem letu dvorana predana svojemu namenu, vendar bo uradna otvoritev šele po končanju del na zunanjih površinah. Dvorana bo v dopoldanskem času na razpolago za vadbo gimnazijcev, popoldan in ob koncu tedna pa tudi za šport in rekreacijo občanov Ljutomera. Zaradi javno-zasebnega partnerstva se občina Ljutomer ter ministrstvo za šolstvo in šport še vedno dogovarjata za razdelitev najemnine v odstotkih. V naslednjih 15 letih bo namreč treba investitorju, podjetju Gradis GP Gradnje Ptuj, plačevati dobrih 37 tisoč evrov mesečne najemnine.


Več v Gospodarstvo