Trasa tradicionalnega pohoda na Jeruzalem letos nekoliko spremenjena

Tradicionalni pohod na Jeruzalem bo v ponedeljek, 8. februarja

Prlekija-on.net, četrtek, 28. januar 2016 ob 09:02
Jeruzalem

Jeruzalem

Planinci Planinskega društva Ljutomer vabijo na tradicionalni pohod na Jeruzalem, ki bo v ponedeljek, 8. februarja, z odhodom med 8. in 9. uro iz Glavnega trga v Ljutomeru.

V letu 2016 je trasa spremenjena. Spremembe so naslednje:

(A) Zaradi spremenjenega režima prehodov čez modernizirano železniško progo in določenih gradbišč, smo trasirali novo inačico za prvi del poti do Radomerja. Pot poteka z Glavnega trga 100m na jug po Ormoški cesti. Na prvem križišču (banka) zavijemo desno na Stari trg. Za okrepčevalnico »Čarli« zavijemo levo v rahel hrib, malo pred vrhom pa na improviziranem krožišču levo (Jurčičeva, nato Kidričeva) in potem na prvem odcepu desno (Cankarjevo naselje). Po tej ulici vse do tja, kjer cesta zavije ostro levo, mi pa se napotimo desno s ceste (naravnost) in po 100, med obema hišama kmetije ostro levo. Makadamski cesti sledimo navzdol, prečkamo železniško progo (zapornice), nato desno in kmalu levo, dokler nas makadamska cesta ne pripelje do glavne ceste Ljutomer - Ormož. Ob desni strani do naselja po urejeni kolesarski stezi do naselja Radomerje. Cesto  previdno prečkamo na prehodu za pešce in zavijemo mimo gostilne v vas.

(B) Nadaljujemo po cesti naravnost. Na desni zmanjka hiš. Ko pridemo do večje kmetije na desni (konji), zavijemo za to kmetijo na desno proti zaselku Novo Radomerje. Čez rahel klanec, nato pred hišami po cesti levo. Kmalu, ko pridemo v gozd, se od asfaltne ceste v levo odcepi gozdna cesta, ki se nadaljuje po dolini manjšega potoka (na levi). Na koncu dolinice nas cesta v dveh serpentinah pripelje do prvega cilja današnje poti, do rojstne hiše dr. Franca Miklošiča (Vaupotič). Do sem je iz Ljutomera 5,1km. Smo na višini 252m. Vseh vzponov je bilo za 115m, spustov pa 40m.

(C) Prečkamo dvorišče desno rahlo navkreber ter nato takoj levo po cesti, ki nas na pripelje do asfaltirane ceste. Tu ostro zavijemo desno in nadaljujemo po tej cesti na vrh hriba (320m). Kmalu nato pridemo do križišča. Zavijemo ostro levo (markacije) proti Cerovci Stanka Vraza. Cesta nas rahlo navzdol kmalu pripelje do naselja. Pri kapelici zavijemo desno med hiše. Čez 200m smo pri rojstni hiši Stanka Vraza, naš naslednji cilj. Od domačije Vaupotič do sem je 2,1 km, vseh vzponov je za 80m, spustov pa za 45m.

(D) Od tu zavijemo ostro levo, rahlo navkreber in na prvem križišču desno. Po tej cesti nadaljujemo, dokler nas ne pripelje na cesto v dolini in potoka Sirotka. Na križišču desno 100m navzgor v dolino in nato desno na cesto, ki nas popelje v nekaj ovinkih strmo navzgor na cesto Svetinje-Jeruzalem. Zavijemo levo in že smo pred naslednjim ciljem. To je vinska klet Malek (305m). Tu je osrednja točka pohoda. Tu dobite drugi žig in čaka vas topel napitek in malica. Od Cerovca do sem je nadaljnjih 2,2 km, vseh vzponov je za 100m, spustov pa za 75m.

(E) Od Maleka nadaljujemo po cesti proti Jeruzalemu, kjer zavijemo levo proti Ljutomeru.  Gremo mimo vrha na desni (kota 344m), kjer stoji železni stolp (ni za javno uporabo). Ko pridemo do druge ceste, ki zavije desno navzdol, nadaljujemo po tej poti, ki nas pripelje po vijugasti poti v naselje Gresovščak, Nadaljujemo po dolini, mimo ribnikov. Pri predzadnjem ribniku, kjer je na desni v gozdu križ, zavijemo desno ob zadnjem ribniku in nato po potki in majhnem mostičku preko potoka nazaj na glavno cesto. Do cilja na Glavnem trgu potem več ni težav. VARIANTA: namesto da zavijemo desno navzdol v Gresovščak, lahko nadaljujemo po asfaltni cesti do Železnih Dveri in od tu v Ljutomer (desno k ribnikom ali levo navzdol na glavno cesto in po isti poti kot smo iz Ljutomera prišli tudi nazaj do cilja na Glavnem trgu). Od Maleka do Ljutomera je 8km in za 150 m vzponov ter 278 m spustov. Celotna pot je dolga 17,4 km, seštevek vseh vzponov je za 445 m, enako spustov.

Start pohoda je od 8.00 do 9.00 na Glavnem trgu v Ljutomeru.

Startnina: prostovoljni prispevek, podobno kot prejšnja leta

Malica na Maleku: topel napitek in hladen prigrizek

Težavnost poti: lahka pot, zimska

Dolžina poti: 17km (4 - 5 ure hoje)

Zaključek pohoda: do 15.00 na Glavnem trgu v Ljutomeru

Prijave samo za večje in organizirane skupine so zaželene na tel. 041 413 656 (Ivan Kraljič – predsednik PD Ljutomer) ivan.kraljic@gmail.com ali na tel. 041 685 239 (Borut Casar – vodnik PZS) casar.borut@gmail.com

Spodaj je nekaj fotografij celotne trase zimskega pohoda na Jeruzalem leta 2010.


Več v Družabno