Peko gre v stečaj, tri delavke v Ljutomeru pa na Zavod za zaposlovanje

Brez dela bo ostalo 156 delavk in delavcev, tudi v Ljutomeru, kjer bodo brez dela ostale tri delavke

Prlekija-on.net, četrtek, 28. januar 2016 ob 12:59
Peko v Ljutomeru

Peko v Ljutomeru

V naslednjih dneh gre v stečaj tovarna obutve Peko, katere pot se je začela v Tržiču pred 113 leti. Zaradi stečajnega postopka bo tako 4. februarja vrata zaprlo petdeset poslovalnic po Sloveniji, kjer bo brez dela ostalo 156 delavk in delavcev, tudi v Ljutomeru, kjer bodo brez dela ostale tri delavke.

Pogodbe o odpovedi delovnega razmerja bodo v podpis prejele po pošti, v naši okolici še dve delavki zaposleni v poslovalnici v Murski Soboti ter ena v Gornji Radgoni. Delodajalec zaposlenim dolguje dve plači in pol ter lanski regres. Delavke, ki so stare okoli 50 let ter vsi ostali zaposleni se bodo tako prijavili na Zavod za zaposlovanje.

Peko je v najboljših časih zaposloval 5.000 ljudi in je bil tretji največji proizvajalec obutve v povojni Jugoslaviji, njihova obutev pa je še danes veljala za zelo kvalitetno. V osemdesetih letih so v Peku med drugim imeli tovarniško ambulanto, dostojne plače, regres, vsako leto so si razdelili tudi dobiček, imeli so interne tovarniške kredite, prostovoljno gasilsko društvo in sindikalno organizacijo, ki je socialno šibkim priskrbela ozimnico, dandanes pa so bili delavci in delavke na minimalni plači.


Več v Gospodarstvo