Več kot 100 let staro Čebelarsko društvo Sveti Jurij ob Ščavnici bo vodil novi predsednik

Čebelarji so na 104. občnem zboru ocenili delo v minulem letu, sprejeli načrt dela za leto 2016 in izvolili novo vodstvo

Branko Košti, nedelja, 31. januar 2016 ob 16:56
104. občni zbor ČD Sveti Jurij ob Ščavnici

104. občni zbor ČD Sveti Jurij ob Ščavnici

V nedeljo, 31. januarja, so se v Lovskem domu pri Sv. Juriju ob Ščavnici, na že 104. občnem zboru, zbrali čebelarji in čebelarke, po mnenju prisotnih gostov iz Čebelarske zveze društev Pomurja in Čebelarske zveze Slovenije, enega najbolje organiziranih, najštevilčnejših in najbolj aktivnih čebelarskih kolektivov v Sloveniji, čebelarskega društva Sveti Jurij.

Številne aktivnosti čebelarjev in društva v celoti, je v svojem poročilu izčrpno predstavil predsednik Branko Gerlica. Posebej je izpostavil področje izobraževanja čebelarjev, kateremu vsa leta namenjajo posebno pozornost. Tako se je v letu 2015 40 članov društva udeležilo čebelarskega posveta in sejma v Celju, pripravili so strokovno ekskurzijo v Belo Krajino in obiskali Čebelarski sejem v Beogradu, seveda pa izvajajo tudi strokovna predavanja v domačem kraju.

Zelo visoko na lestvici njihovih prioritet je delo s podmladkom, zato na OŠ Sv. Jurij že pet let deluje čebelarski krožek, z medom in čebeljimi izdelki pa učencem vsako leto obogatijo tradicionalni slovenski zajtrk. Mladi čebelarji so pridobljeno znanje na čebelarskem krožku ponosno predstavili tudi na lanskem Pomladnem sejmu Natura v Gornji Radgoni.

Pripravljajo tudi prireditve, na katerih želijo svoje delo, predvsem pa delo in pomen čebel v naravnem okolju ter pozitivne in celo zdravilne učinke čebeljih proizvodov, predstaviti širši javnosti. Vsako leto ob godu zavetnika čebelarjev sv. Ambroža, pripravijo Ambroževo mašo, ob koncu katere obiskovalce maše pogostijo z medenimi napitki in medenim pecivom, ob šolskem čebelnjaku pripravljajo dneve odprtih vrat, skupaj s člani društva in njihovimi svojci pa se enkrat letno poveselijo na društvenem pikniku.

Predsednik v svojem poročilu seveda ni mogel zaobiti tudi uspeha članov društva na pomurskem ocenjevanju medu, na katerem so čebelarji iz Sv. Jurija osvojili 7 zlatih in 2 srebrni medalji.

Letošnji občni zbor je bil tudi volilni, zato so z javnim glasovanjem soglasno izvolili organe društva, v naslednjem štiriletnem obdobju pa so vodenje zaupali novemu predsedniku Vladu Žinkoviču.

Prizadevno delo jürjovških čebelarjev so pohvalili tudi gostje na občnem zboru: podpredsednik ČZ Slovenije Janez Vencelj, župan Miroslav Petrovič, terenski svetovalec ČZS za Pomurje Jakob Madjar, veterinarka Lidija Matavž in predstavniki sosednjih čebelarskih društev.


Več v Kultura in izobraževanje