Varuhinja človekovih pravic RS v Prlekiji

Prlekijo je obiskala Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. februar 2016 ob 18:22

Vlasta Nussdorfer v Prlekiji

V četrtek, 27. januarja, je bil najavljen ob 10. uri obisk in posvet, ki se ga bo udeležila varuhinja človekovih pravic RS, Vlasta Nussdorfer, univerzitetna diplomirana pravnica. In ko so organizatorji še na veliko pripravljali kompleks MCP-ja za omenjeni dogodek se je dobre pol ure prej na Spodnjem Kamenščaku že pojavil osebni avtomobil z ljubljansko registracijo. Da, z varuhinjo ni šale, vse zadeve vzame resno.

Pričel se je uresničevati dolgo načrtovani in zelo zaželeni ter cenjeni obisk. Varuhinja si je tako ob spremstvu Nine Stegmüller, občinske svetnice, predsednice Mladinskega sveta Ljutomer in strokovne vodje Centra za družino Sožitje lahko pred samim začetkom posveta v miru in dodobra ogledala zunanje in notranje prostore centra, nad katerimi pa tudi ni skrivala navdušenja. Domačin Ivek Vrhar ji je tudi izrekel dobrodošlico ter ji poklonil pesmico. Sledil je protokolarni del kateremu so prisotni zelo prisluhnili. Varuhinja je naredila mogočen in lep vtis, je izredno uspešna govornica, nepopustljiva pri svojem delu, vztrajna in se tako rekoč noč in dan neizmerno trudi za izboljšanje stanja ter preprečevanja vseh oblik kršitev človekovih pravic in osebnih svoboščin v naši Sloveniji. Nekateri prisotni so omenili, da ima čudno moč in da bo zanesljivo po preteku tega mandata zavzela mesto-funkcijo, kjer ne bo samo varovala človekove pravice temveč jih tudi ohranjala in krepila ter ustvarjala pogoje za resnično boljše življenje prav vseh državljanov.

Po kamenskem posvetu je varuhinjo pričakala in sprejela mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer z najožjimi sodelavci v Mestni hiši. Sledil pa je ogled vseh treh zbirk ljutomerskega muzeja ter ogled stalne zbirke Ante Trstenjaka. V popoldanskem času je bila organizirana predstavitev institucije varuha človekovih pravic, katere se je udeležilo precej zainteresiranih občanov, med njimi tudi mladi in dijaki ljutomerske gimnazije. V zelo prijetnem vzdušju, po zaslugi varuhinje, je odmerjeni čas zelo hitro minil. Varuhinjo so že čakale najavljene obveznosti v Ljubljani, vendar je kljub temu obiskala še Iveka Vrhara na njegovi domačiji. Omenjeni je lep primer, da tudi »revež«, lahko z izredno vztrajnim delom in velikim prizadevanjem uspe in si ustvari tako rekoč iz nič prijetno domovanje, pa še kako knjigo o svojem življenju lahko izda, kot je to storil prav Ivek.

Številna publikacija o varuhu človekovih pravic je dosegljiva v Centru za družino SOŽITJE na Spodnjem Kamenščaku in na Občini Ljutomer. Tu lahko vsi zainteresirani tudi pridobijo natančne informacije, kako se lahko v slučaju potrebe obrnejo na urad Varuhinje za potencialno pomoč.

Rudi Stegmüller



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje