Murskosoboško škofijo obiskal pravoslavni zagrebško - ljubljanski škof metropolit Porfirije Perič

Pravoslavna liturgija v soboški stolnici

Jože Žerdin, torek, 2. februar 2016 ob 19:12
Pravoslavna liturgija v soboški stolnici

Pravoslavna liturgija v soboški stolnici

Nedelja, 31. januarja, se bo prav gotovo zapisala z velikimi črkami v škofijsko in župnijsko kroniko, kajti murskosoboško škofijo je obiskal pravoslavni zagrebško - ljubljanski škof metropolit Porfirije Perič, ki je skupaj s pravoslavnimi duhovniki vodil pravoslavno liturgijo v soboški stolnici. Cerkev je bila napolnjena do zadnjega kotička, kajti pravoslavna liturgija je bila namenjena pravoslavnim vernikom, ki živijo v murskosoboški škofiji. Hkrati pa so se spomnili tudi na svetega Savo, ki goduje 27. januarja in ga pravoslavni verniki častijo in se v molitvi k njemu zatekajo.

Ob tem dogodku se je tudi zaključila ekumenska osmina, katere so se med drugim udeležili murskosoboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf, podpredsednik slovenske škofovske konference in predsednik slovenskega ekumenskega sveta in hkrati celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, evangeličanski duhovnik v Murski Soboti mag. Leon Novak in stolni župnik Goran Kuhar in ostali duhovniki. Pravoslavni zagrebško - ljubljanski metropolit Porfirije je ob tej priložnosti nagovoril pravoslavne vernike in vse ostale zbrane. V svojem čustvenem nagovoru je izpostavil še tesnejše sodelovanje treh veroizpovedi pravoslavne, katoliške in evangeličanske Cerkve na Slovenskem. V prihodnje, je dejal metropolit, bo potrebno več dialoga, kajti tudi begunska kriza je del vernikov, ki živijo v Sloveniji, na to se morajo še kako pripraviti. Poudaril je, da Cerkev po svetu in tudi na Slovenskem morajo bolj sodelovati in morajo biti pripravljene na več veroizpovedi in na ljudi več barv. Po pravoslavni liturgiji so otroci zapeli pesem o svetem Savu. Nato so se vsi skupaj zbrali v župnijski dvorani, kjer je bil najprej blagoslov kruha in ostalih jedi, ki sodijo za pravoslavni praznik.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje