Projekt: #SlovenecSem – svoj simbol slovenstva delim na socialnih omrežjih

Pri projektu lahko sodeluje vsak uporabnik spleta in družbenih omrežij, in sicer tako, da objavi poljubno sliko, tekst ali video s tagom #SlovenecSem

Prlekija-on.net, sreda, 3. februar 2016 ob 19:27
Zastava Slovenije

Zastava Slovenije

»Novoletni obisk Bratislave. Tridnevno potepanje in raziskovanje mesta, ki te že po svoji velikosti spominja na Ljubljano, slovensko prestolnico. Človeku prav prijetno postane ob misli na njeno majhnost. ''Poglej, Prešernova,'' slišim krik fanta, ki neumorno poskuša posneti najboljšo fotografijo spominske plošče, posvečene našemu velikemu pesniku Prešernu. ''Najvašči slovinsky basnik, autor štatnej hymny.'' Tako daleč, a v bistvu tako blizu moji Sloveniji.«

S projektom #SlovenecSem želijo v letu 2016 v okviru praznovanja 25. obletnice nastanka Republike Slovenije obeležiti obletnico na družbenih omrežjih.

Družbena omrežja so v zadnjem desetletju širom po svetu doživela ogromen porast ter se dodobra ustalila in s tem postala del našega vsakdana. Njihova porast je ustvarila tudi ogromno prednost za vse vrste organizacij in institucij, ki s prisostvovanjem na družbenih omrežjih opozarjajo na svoj obstoj ter hkrati promovirajo svoje delo, interese ali produkte. Tako omogočajo tudi interaktivno (med)etnično komunikacijo med posamezniki, ki se identificirajo z določeno etničnostjo, oziroma tisti, ki so s to etničnostjo na kakršenkoli način povezani. Predvsem mlajše generacije so tiste, ki so zelo aktivne na družbenih omrežjih, se povezujejo, delijo svoje izkušnje, zanimanja, interese. Internet kot medij z družbenimi omrežji vpliva na oblikovanje posameznikove identitete, kar pa je v primeru potomcev slovenskih izseljencev, na katere med drugim ciljajo v projektu #SlovenecSem, zelo pomembno, saj s tem, ko se preko omrežij povezujejo z drugimi ljudmi po svetu, krepijo pripadnost določeni etnični skupini ter njenim vrednotam. Tako lahko o internetu govorimo kot o ''pomožnem mediju simbolične etničnosti, produktu dinamičnega načina življenja, in je nedoločen v času in prostoru''.

Kaj želijo doseči s projektom
Namen projekta je zbiranje simbolov slovenstva širom sveta s pomočjo # (ključno besedo) "SlovenecSem", hkrati pa je tudi priložnost za medsebojno povezovanje in komunikacijo na spletu vseh tistih, ki se zanimajo za Slovenijo in so z njo na kakršen koli način povezani.

Cilj je projekta je, da se na družbenih omrežjih širom po svetu objavi in deli čimveč prispevkov z vsebinami, ki posameznikom pomenijo simbole slovenstva in slovenske identitete. S projektom želijo utrditi kulturno identiteto sodelujočih, in sicer s tem, ko slednji komentirajo in všečkajo prispevke drugih, se na nek način povezujejo z ostalimi uporabniki taga #SlovenecSem in posledično tudi s Slovenijo ter s tem dosegajo oziroma oblikujejo virtualno etnično skupnost Slovencev na družbenih omrežjih.

Kako sodelovati pri projektu
Pri projektu lahko sodeluje vsak uporabnik spleta in družbenih omrežij, in sicer tako, da objavi poljubno sliko, tekst ali video s tagom #SlovenecSem.

Nekaj primerov: fotografija, na kateri je prikazana slovenska potica ali solata s slovenskim bučnim oljem, naslovnica časopisa „Moja Slovenija" ali knjige „Zdravljica", fotografija Cankarjevega doma ali spominske plošče v Tübingenu, kjer je bila tiskana prva slovenska knjiga, ... Pomembna je kreativnost!

S tem, ko sodelujete v projektu in objavljate primerne vsebine z dodatno ključno besedo #Slovenecsem, jih delite s prijatelji in znanci, pomagate obogatiti komunikacijo na socialnih omrežjih ter vidnost najrazličnejših simbolov, ki nas na takšen ali drugačen način povezujejo s Slovenijo ter med seboj, hkrati pa pomagate tudi pri vzpostavitvi ''etnične skupnosti Slovencev'' na spletu.

Informacije o projektu in izvajalci so objavljene na spletni strani www.slovenecsem.online, na tem naslovu pa najdete tudi vse vsebine, ki so objavljane in prikazane na družbenih omrežjih, na katerih so aktivni, in sicer Instagram, Facebook, Pinterest, YouTube in Twitter.

Si Slovenec? Si zaveden? Živiš v Sloveniji? Živiš v tujini? Si potomec Slovencev? Če se najdeš v vsaj enem izmed opisov, naredi korak! Fotografiraj, snemaj, piši riši ter svojo umetnost deli z nami. Pokaži, da se si ponosen in se zavedaš slovenskega porekla!


Več v Slovenija