Kurenti s Ptuja so obiskali občino Veržej

Z zvonci in s pokanjem z biči so kurenti v Veržeju odganjali zimo

Jože Žerdin, petek, 5. februar 2016 ob 17:13
Kurenti v Veržeju

Kurenti v Veržeju

Na predvečer svečnice so se kurenti etnografskega društva MMXV s Ptuja oblekli v kurentova oblačila in po stari ljudski šegi in navadi po polnoči okrog ognja zaplesali kurentov ples, kajti na Ptuju in njegovi okolici Dravskega polja se je začelo kurentovanje, kamor so vključeni tudi kurenti iz Ptuja, ki so v petek, 5. februarja, obiskali občino Veržej.

Kurent ali korant, kakor mu pravijo ljudje na podeželju, je najbolj priljubljen in pogost tradicionalni pustni lik. Njegov izvor še ni pojasnjen, obstaja pa nekaj dvomov, povezanih z ilirskokeltskim izročilom, z mitološkimi spremljevalci boginje Kibele, ki so jo častili na ozemlju Poetovione v pozni antiki, s predniki Slovencev, z naseljevanjem Uskokov v 16. stoletju. Po starem verovanju naj bi bil kurent demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad. Danes je sicer izgubil svojo magično moč, kljub temu pa ni zgolj navadna tradicionalna pustna maska, kajti v njem je še vedno nekaj skrivnostnega in mogočnega.

Najbolj izrazit del kurentije, kurentove oprave, je kurentov klobuk, po katerem se liki med seboj razlikujejo. Klobuk je okrašen z barvnimi trakovi, na obrazu ima dolg nos ter odprtine za oči in usta. Zobje so iz belega fižola, nanizanega na vrvico. Daljši rdeč jezik je narejen iz blaga ali usnja. Kurent je oblečen v kožuh, prepasan je z verigo, na kateri je pet kravjih zvoncev, obut v visoke čevlje in rdeče ali zelene pletene nogavice. V roki vihti ježevko, debelejšo palico, na katero zbira robčke od obiskovalcev, opeto z ježevo kožo.

Ustavili so se v središču vasi Veržej pred trgovino Narcisa, kjer so jih pričakali številni obiskovalci, med njimi pa je bilo tudi veliko otrok iz vrtca Veržej. Tako so kurenti iz Ptuja v Veržeju pričarali kanček pridiha kurentovanje iz Ptuja, kajti letos tam poteka že 56. kurentovanje. V skupini je bilo 11 kurentov, ki so petkov dopoldan v Veržeju spremenili v »malo kurentovanje« v Veržeju, spremljali so jih Pobreški pokači iz Vidma pri Ptuju.

Kurenti s Ptuja so obiskovalce v Veržeju pozdravili z veselim prihodom in nastopom in jih povabili na 56. kurentovanje na Ptuj. Druženje s kurenti je že tradicionalno, kajti letos so ptujski kurenti Veržej obiskali že desetič. V imenu občine Veržej je kurente nagovoril Bojan Ferenc. Kurenti so v Veržej prinesli veliko dobre volje, optimizma in razigranosti, skupaj z obiskovalci so rajali in odganjali zimo, da bi v Prlekijo čim prej prišla pomlad. Kurentovi zvonci so torej v Veržeju »peli« kar nekaj časa, kajti ko so hodili v povorki po vasi jih je bilo lepo videti in občudovati njihova oblačila in sam nastop.


Več v Družabno