Izbrali so 10. vinsko kraljico Radgonsko-Kapelskih goric

Katja Hamler bo nasledila Anjo Trstenjak

Prlekija-on.net, petek, 12. februar 2016 ob 21:36
Izbor 10. vinske kraljice Radgonsko-Kapelskih goric

Izbor 10. vinske kraljice Radgonsko-Kapelskih goric

Za vinogradniško-vinarsko območje kakršno je radgonsko-kapelsko, se gotovo spodobi, da imajo tudi svojo vinsko kraljico. In zato bodo na 22.  tradicionalnem vinogradniškem plesu, ki bo potekal v soboto, 9. aprila, na Turistični kmetiji Roškar v Lastomercih, uprizorili svečano kronanje jubilejne, 10. vinske kraljice Društva vinogradnikov Radgonsko - Kapelskih goric, hkrati bodo kakšnim stotim vinogradnikom in vinogradnicam predali priznanja za dosežke na društvenem ocenjevanju vina – prerezu letnika 2015. Tokrat so sicer novo kraljico vinogradniškega društva, ki deluje na območju občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, izbrali približno dva meseca pred njenim kronanjem. In po Ireni Kupljen (Okoslavci) – leta 2003, Darji Rakuša (Spodnja Ščavnica) - 2004, Manji Lilek (Radenci) - 2005, Andreji Zrnič (Zgornje Konjišče) – 2006, Klavdiji Rauter (Črešnjevci) - 2007, Janji Korošec (Rožički Vrh) - 2008 in 2009, Andreji Plohl (Grabonoš) – 2010 in 2011, Jerneji Jančar (Črešnjevci) – 2012 in 2013, ter Anji Trstenjak s Kapelskega Vrha, v letih 2014 in 2015, bodo krono 10. vinske kraljice Društva Radgonsko – Kapelskih goric, za leti 2016 in 2017, nadeli 22-letni študentki s Stavešinskega Vrha pri Gornji Radgoni.

Ob tokratni izbiri je strokovna komisija, ki so jo sestavljali sami vinsko-vinogradniški strokovnjaki, ob vitezoma Alojzu Filipiču, ki je bil predsednik komisije, in Francu Škrobarju, še predsednik in podpredsednika Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric Milan Kolarič, ter Franc Kupljen in Zvonko Fleisinger, imela izjemno težavno delo. Odločati so morali predvsem med dvema Katjama (Hamler in dobro leto mlajšo Klobasa), ki sta pokazali izjemno znanje. Iz vseh sedmih sklopov vprašanj, ki so se nanašali na vinarstvo, vinogradništvo, kulinariko, splošno razgledanost, komunikativnost, poznavanje tujih jezikov..., sta dekleti bili izvrstni in zelo izenačeni. Tako je bilo kar težko določiti katera je boljša, a je med tajnim glasovanjem nekoliko uspešnejša bila Katja Hamler. Zato je komisija odločila, da bo slednja vinska kraljica v letih 2016 in 2017, da pa ne bi delali krivico Katji Klobasa, ki je tudi velik potencial, je komisija že sedaj odločila, da bo ona brez dodatnega razpisa, postala kraljica za leti 2018 in 2019. Sicer pa obe prihodnji kraljici Radgonsko-Kapelskih goric imata tudi lepe možnosti ob morebitnem kandidiranju za Slovensko vinsko kraljico.

Kraljica Katja Hamler je osnovno šolo dokončala v Gornji Radgoni, šolanje pa je nadaljevala na Srednji ekonomski šoli v Murski Soboti, kjer je pridobila naziv ekonomska tehnica. Po srednji šoli se je vpisala na Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, smer vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo (VS). Leta 2014 se je vpisala tudi na Višjo strokovno šolo za živilstvo in prehrano v Mariboru, kjer sedaj opravlja zadnji letnik študija – smer prehrana. "Živim v družini, kjer se ukvarjamo z majhnim vinogradništvom s približno 2000 trsi. Zelo me zanima pridelava grozdja in vina, prav tako promocija in trženje vin iz našega vinorodnega podokoliša. Živimo na območju, kjer je vinogradništvo glavna kmetijska panoga, pridelati znamo kvalitetno grozdje in vino, vendar nam še vedno nekaj manjka, in sicer kako prodati vino oz. ga spraviti do potrošnika, prav tako bi bilo potrebno veliko narediti na turistični ponudbi. Imamo najboljše naravne danosti za vinogradništvo, vendar jih premalo izkoristimo. Na tem področju je potrebno še veliko narediti, pri čemur lahko pomagamo tudi lokalne vinske kraljice", se je komisiji predstavila Katja Hamler, ki dodaja, da se je že v času srednjega šolanja še posebej sedaj ko študira, praktično usposabljala, in sicer v Radgonskih goricah d.d., kjer je med dobrimi mentorji pridobila veliko znanja o vinogradništvu in vinarstvu. "V času svojega praktičnega usposabljanja sem ugotovila kaj hočem početi v življenju. Ukvarjati se želim z vinogradništvom in vinarstvom, zato se zelo rada udeležujem tudi dogodkov, kot so: VinDel, Salon Traminec ipd., v veliko veselje pa mi je tudi, da lahko svoje že pridobljeno znanje uporabim doma v vinogradu", je še povedalo lepo in prijetno dekle s Stavešinskega Vrha.

Po kronanju v začetku aprila bo Katja imela nalogo promovirati vina z območja Radgonsko – Kapelskih goric, seveda tudi tukajšnjo kulinariko in turizem, kar je neposredno povezano s potrošnjo vin. Njeno delo se ne bo končalo samo na prireditvah in dogodkih na območju štirih domačih občin temveč jo čakajo nastopi tudi drugje po Sloveniji in tudi v tujini, a glede na njene izkušnje, težav ne bi smelo biti, a Katja meni drugače. "Zagotovo me čaka izjemno težka in odgovorna naloga. Predstavljati in zastopati vse uspešne vinogradnike in vinarje z našega območja ni kar tako. A srčno upam, da bom izpolnila njihova pričakovanja", nam je povedala bodoča kraljica Radgonsko – Kapelskih goric, Katja Hamler, ki se je spomnila verza velikega Williama Shakespeara (26. april 1564 – 23. april 1616), ki je zapisal: Kdor pije dobro vino dobro spi. Kdor dobro spi ne greši in kdor ne greši pride v nebesa. Ob tem je dodala: "Torej če boste pili dobro vino boste prišli v nebesa. Zatorej vsem vinogradnikom in vinarjem na zdravje! Vinu in vsem njegovim častilcem na čast...".


Več v Kultura in izobraževanje