Milana na zadnjo pot pospremila nepregledna množica

Od Milana so se poslovili svojci, številni prijatelji, znanci od blizu in daleč, člani in članice društev, kjer je Milan deloval, župani in županja, ...

Prlekija-on.net, torek, 16. februar 2016 ob 21:30

V torek, 16. februarja, se je na ljutomerskem pokopališču zbrala nepregledna množica, ki je k zadnjemu počitku pospremila prejšnji teden preminulega Milana Beleca iz Železnih Dveri.

Milan je bil širše prepoznana osebnost, saj je s svojim odnosom do prleške kulturne dediščine sodeloval pri neštetih projektih in ogromno pripomogel k večji prepoznavnosti Prlekije. Deloval je v številnih društvih, poznan pa je bil tudi z malih televizijskih zaslonov.

Od Milana so se poslovili svojci, številni prijatelji, znanci od blizu in daleč, člani in članice društev, kjer je Milan deloval, župani in županja, ...

Mašo pred pogrebom sta vodila msgr. Izidor Veleberi in Frančišek Horvat, poslovilni govor je v imenu vseh prisotnih prebral Branko Hrga, od Milana pa se je z govorom poslovila tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je med drugim povedala, da bo zgodovina Ljutomera in Prlekije o njem veliko pisala.

Milan je bil mojster ročnih del, kjer je v svoji delavnici v Železnih Dverih vedno rad vsem pokazal svoje mojstrovine, v Prlekiji pa verjetno ni gospodinjstva, ki ga ne bi krasil vsaj en njegov unikatni izdelek. Bil je gonilna sila prleškega društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Johann – Janez Puch, idejni vodja skupine Künštni Prleki, kjer so na šaljiv način širši javnosti prikazovali prleške običaje, od vsega začetka pa je tudi aktivno sodeloval pri ustvarjanju naše prleške spletne strani ter Prleških cejtng.

Zadnja leta je širjenje prepoznavnosti Prlekije zelo uspešno nadaljeval z ustanovitvijo Naše Republike Prlekije in kot predsednik s svojimi ministri ter odpiranjem ambasad glas o Prlekiji širil po celotni Sloveniji in izven meja. Širši javnosti je postal znan predvsem kot mentor v šovu Kmetija: Nov začetek, kjer je s svojimi bogatimi izkušnjami delil nasvete, saj je bil sam izkušen kmet, ki je na kmetiji živel od otroštva. Milan je bil tudi pobudnik ustanovitve športnega društva Partizan Železne Dveri in prvi predsednik društva, ki je lani praznovalo 40 let igranja malega nogometa, za kar je še pred mesecem dni prejel priznanje od Športne zveze Ljutomer.

V prvi vrsti pa je bil človek z velikim srcem, velik Prlek, pravi promotor prleškega turizma, njegovo gostoljubje na domačiji je bilo poznano daleč naokoli, bil je tudi prejemnik kipca štorklje, ki se podeljuje najzaslužnejšim na področju turizma v Pomurju. 50 let je bil tudi gasilec.

Milan je bil seveda še mnogo mnogo več, bil je unikat, kot njegovo podjetje, za njim pa je ostala bogata zapuščina, kot bo tudi on za vedno ostal z nami v naših srcih in mislih, na številnih posnetkih, fotografijah, zapisih,  …

Zbogom Milan, zelo te bomo pogrešali, domačim pa še enkrat iskreno sožalje.


Več v Črna kronika