V ZVC ZD Gornja Radgona s prenovljenim programom šole zdravega hujšanja

Ko hujšanje ne pomeni več samo izgubo kilogramov...

Prlekija-on.net, četrtek, 18. februar 2016 ob 08:41
Slavica Mencingar

Slavica Mencingar

V okviru preventive srčno žilnih bolezni (SŽB), je Nacionalni institut za javno zdravje - NIJZ pripravil nov pilotni program šole zdravega hujšanja, ki pa nima več poudarka samo na prehrani in gibanju, kot smo bili vajeni do sedaj, ampak v veliki meri predvsem na pozitivni samopodobi in samozavesti ter obvladovanju čustev in stresa. V ta namen je v tim dodan tudi psiholog oz. tam kjer to ni mogoče diplomirana medicinska sestra s specialnimi znanji in posebnimi izobraževanji iz teh vsebin. Tako cilj in merilo uspešnosti na koncu programa ni več samo na tehtnici nekaj kilogramov manj (čeprav je zaželjeno), ampak vsaj ena ali dve spremembi pri prehranskih in gibalnih navadah.

"Posledično posameznik pridobi tudi na splošnem počutju in kondiciji tudi v smislu lažjega in bolj sproščenega opravljanja vsakodnevnih obremenitev (brez težav predklon in zavezovanje čevljev, hoja po stopnicah itd.). Najbolj pomembno pa je, da pridobi na samozavesti in samopodobi ter dobi znanja in izkušnje kako se spoprijemati z vsakodnevnimi soočanji s stresom in drugimi psihičnimi obremenitvami, ki so hočemo ali ne del vsakdanjika vsakega izmed nas. Program je sestavljen tako, da je poleg skupinskih srečanj telesne dejavnosti in predavanj iz vsebin prehrane in psihološke podpore, tudi veliko individualnih posvetov tako z diplomirano medicinsko sestro, ki je vodja delavnice, kot z fizioterapevtom, ki opravi tudi razne teste zmogljivosti", pravi Slavica Mencingar, dipl. med. Sestra ZVC ZD Gornja Radgona.

Časovni načrt je v strnjeni obliki, kot je bilo do sedaj, torej 18 srečanj, enkrat na teden (telesna dejavnost in skupinsko srečanje). Novost tega pilotnega programa pa je, da se udeležence spremlja vsaj še eno leto od začetka srečanja na vsake tri mesece enkrat. "Za skupino je po novem tudi udeležencev manj, kot je bilo do sedaj, saj jih je lahko po novem samo 10. Seveda pa se mora vsak že na začetku obvezati, da vztraja do konca, saj je samo tako lahko skupina kot celota uspešna, tako za udeležence, kot za izvajalce", pravi Mencingarjeva in dodaja, da je za udeležbo v šoli hujšanja potrebno imeti napotnico izbranega zdravnika oz. referenčne medicinske sestre. Seveda pa je potrebno izpolnjevati tudi vsaj en kriterij ogroženosti za SŽB, kjer je najbolj pomemben dejavnik povečan indeks telesne mase.

Vodja preventivnih dejavnosti v ZD Gornja Radgona, dipl. med. Sestra Slavica Mencingar nam je tudi povedala, da v omenjeni javni zdravstveni ustanovi, ki pokriva občine Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, redno pripravljajo tudi druge preventivne aktivnosti, med drugimi tudi delavnico za spoprijemanje z depresijo, telesna dejavnost - gibanje, odvajanje od kajenja ipd. Slavica Mencingar je upravičeno razočarana, da je odziv ljudi na delavnice izredno majhen, čeprav so zastonj. "V bistvu za svoje zdravje zelo malo naredimo dokler smo zdravi..., pozneje pa je lahko prepozno!" dodaja Mencingarjeva.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje