V Orehovcih so obeležili škofijski misijon

Škofijski misijon murskosoboške škofije se je pričel v lanskem decembru in bo trajal polnih devet mescev vse do sredine avgusta

Prlekija-on.net, petek, 19. februar 2016 ob 22:16
Škofijski misijon v Orehovcih

Škofijski misijon v Orehovcih

Škofijski misijon, ki se izvaja že od lanskega decembra in bo trajal do sredine letošnjega avgusta po vseh 36 župnijah murskosoboške škofije ob 10-letnici ustanovitve Škofije Murska Sobota je zaznamovan in obeležen z najrazličnejšimi dogodki.

Škofijski misijon murskosoboške škofije, ki se je pričel v lanskem decembru in bo trajal polnih devet mescev vse do sredine avgusta, je namenjen vsem vernim v škofiji, da bi znali ohranjati vero v družini, po njej živeti in jo prenašati med soljudi, ter na prihodnje rodove.

Po 36. župnijah murskosoboške škofije, se skozi ta devetmesečni čas prirejajo najrazličnejši dogodki. Le ti se po posameznih župnijah razlikujejo, saj si vsaka župnija sama določi svoje aktivnosti, ki jih bo izpeljala v času misijona. V župniji Gornja Radgona, se v času misijona pripravljajo in organizirajo različni dogodki in aktivnosti. Med njimi so molitvene ure, srečanja, priprava na letošnjo novo mašo Matjaža Muršiča Klenerja, sv. maše po vaseh v gasilskih domovih itd… .

Tovrstno druženje s sv. mašo je potekalo v sredo 17. februarja v Orehovcih v tamkajšnji dvorani gasilskega doma. Dogodek, ki je bil predvsem namenjen vaščanom Orehovcev, Orehovskega Vrha in Ptujske ceste, je bi izveden v dveh delih. V prvem delu je bila sv. maša, ki jo je daroval radgonski župnik Franc Hozjan za vse mrtve in  žive vaščane, z namenom da  se v njej združijo vaščani v skupni molitvi. Darovano bogoslužje so popestrili domači pevci cerkvenega mešanega zbora Gornja Radgona pod vodstvom Karla Korošca. Po končanem obredu je vaščan Marjan Edšid predstavil, ter opisal geografsko, kulturnozgodovinski vidik vasi Orehovci, Orehovski Vrh, ter Ptujske ceste. Začetki naseljenosti v teh krajih so zabeležene že v letu 1250, prvi  zapisi imena Orehovci pa segajo v leto 1430, v nemškem jeziku- Nussdorf, Orehovski Vrh - Presberg, ter Ptujska cesta po domače »Hujbarci«. V vseh treh vaseh je leta 1890  živelo 399 ljudi, ob zadnjih podatkih pa je bilo zabeleženo 438 ljudi. Vasi z zgodovinskega vidika zaznamujejo kužna znamenja, gomile,Dominikanski red in redovnice na Ptujski cesti, sakralni objekti, katera izstopa kapelica na Orehovskem Vrhu,  v njej je poznogotska skupina Križanja z Marijo in Janezom z začetka 16. stol., ki je bila prvotno del opreme, domnevno v radgonski kapucinski cerkvi. Na Orehovskem Vrhu letna rezidenca s velikimi vinogradi grofa Kodeliča in grofične rojene plemiškega rodu Attems iz Slovenske Bistrice, ki  pa je bila povojnih časih zasežena in je od leta 1951 pa do leta 1966 služila kot podružnična osnovna šola Gornja Radgona. Pomemben dejavnik skozi čas zgodovine pa so prav gotovo gasilstvo, katera začetna dejavnost v Orehovcih sega v leto 1882. Na pobudo domačina iz Orehovcev kmeta in vplivnega političnega veljaka Vračko Franca je bilo to društvo ustanovljeni in je danes eno najstarejših prostovoljnih gasilskih društev v občini Gornja Radgona.

Drugi del pa je bil namenjen predvsem druženju, ter pogovoru med vaščani ob domačih ljudskih pesmi ob spremljavi ljudskega godca Robija Majeriča, ter vzpostavljanju trdnejših vezi in odnosih med vaščani. Dogodek se je končal ob dobrotah vrlih gospodinj in vinarjev, prelepih treh vasic Orehovcev, Orehovskega Vrha in Ptujske ceste. V času škofijskega misijona se bodo  takšna srečanja nadaljevala tudi v prihodnje. Že naslednje takšno druženje s sveto mašo je načrtovano v petek 4. marca v naselju Stavešinci v tamkajšnjem gasilskem domu ob 19.00 uri.

Marjan Slavič


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje