20 letnica Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

Na Petanjcih in drugod bo torej posebno slovesno

Filip Matko, sobota, 20. februar 2016 ob 15:11
20 letnica Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

20 letnica Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

6. julija 1996 je bila v Murski Soboti ustanovljena Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, ki ima svoj sedež v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Zatorej bodo 20 letnico te pomembne institucije civilne družbe posebej obeležili 6. julija letos v murskosoboškem gradu, kjer je bila podpisana listina o ustanovitvi UŠF, a večina številnih prireditev se bo zvrstila na Petanjcih, pa tudi v drugih krajih po Sloveniji.

O tem so 19. februarja govorili na seji programskega sveta UŠF ter pozneje še na zboru ustanoviteljev Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija v prostorih Regionalnega raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Sejo in pozneje zbor sta vodila predsednika teh organov, mag. Franc Kuzmič in Ernest Ebenšpanger, med člani programskega sveta in ustanovitelji UŠF pa je bil posebej slovesno pozdravljen častni član zbora ustanoviteljev UŠF akademik dr. Anton Vratuša Vran, ki so mu čestitali za njegov 101. rojstni dan 21. februarja.

Leto 2015 je za UŠF bilo izjemno bogato, kljub finančno zahtevnemu zalogaju je bil program presežen, kajti ob vseh aktivnostih je bilo prisotno veliko prostovoljstva. Izpeljane so bile vse prioritetne naloge in stekle so že priprave na letošnjo 20 letnico delovanja UŠF. Zabeleženih je bilo preko 80 dogodkov, od tega večina (60) v Vrtu spominov in prijateljstva na Petanjcih, ostali pa po drugih krajih po Sloveniji, kot tudi v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem in Kulturnim društvom štajerskih Slovencev v Avstriji Člen 7. Ob tem so evidentirali kar 2300 obiskovalcev Vrta, ki je postal pravo srečevališče s posebnostmi obmurske pokrajine in tiho počivališče na stičišču poti med štirimi državami (Slovenija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška). Z več kot 500 drevninami, z botaničnimi posebnostmi ter s skulpturami na prostem, ki so zgodovinski in kulturni pomniki, še posebej vezani na 2. svetovno vojno, Vrt posebej opominja na večno potrebo po miru. Tako se je lani prvič zgodila v Vrtu tudi poroka mladega poročnega para, bili sta zasajeni vrtnici »Trubar« in »Prešeren« dr. Matjaža Kmecla, kot tudi drevo - ameriška češnja Društva Zeleni prstan Ljubljana, enemu izmed ustanoviteljev UŠF, dr. Antonu Vratuši Vranu je Občina Tišina podelila naziv častnega občana, Moški pevski zbor »Slava Klavora« iz Maribora, ki letos slavi 70 letnico delovanja, si je po gostovanju v Vrtu zaželel trajnega sodelovanja z UŠF, dr. Vera Klopčič je pripravila gradivo o holokavstu Romov med 2. svetovno vojno, dr. Uroš Lipušček je Vrt in UŠF predstavil na eni izmed mednarodnih konferenc v Pekingu in še bi lahko naštevali.

Zatorej bo letošnje jubilejno leto še toliko bolj bogato s prireditvami, kajti svoj interes za sodelovanje z Vrtom in UŠF je napovedala Čebelarska zveza Slovenije, zasajene bodo nove vrtnice dr. Matjaža Kmecla, zasajeno bo v Vrtu drevo iz taborišča Sarvar na Madžarskem, zasajeno bi naj bilo spominsko drevo slovenskih mladinskih brigadirjev, petanjski Vrt bo zasadil svoje drevo ob Poti spominov in tovarištva Društva Zeleni prstan v slovenski prestolnici, kajti Ljubljana bo prav letos nosila pomemben naziv »Zelena prestolnica Evrope«, 27. maja bodo v Vrtu gostili Evropski konzorcij botaničnih vrtov, že v kratkem bo izšel zbornik o simpoziju »Protestantizem včeraj, danes, jutri«,  v drugi polovici marca bodo v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti gostili pesnika Cirila Zlobca, 15. aprila bo ob 20 letnici UŠF gost prvi slovenski predsednik Milan Kučan,  predstavili bodo  monografijo Branka Žuneca »Nevidna univerza« (o novih 200 doktorjih znanosti v deželi ob Muri),  opomnili bodo na 130 letnico slavista Avgusta Pavla, tudi letos bo literarni natečaj za osnovnošolce in srednješolce (»Kje je tvoj dom ?«) z zaključno prireditvijo »Ogračekmladih talentov« v Vrtu, z Osnovno šolo Tišina bodo izvedli »Dan Johannesa Keplerja«, s Klubom prekmurskih študentov bodo opomnili na 80 letnico Kluba prekmurskih akademikov,  25. junija bo izveden spominski pohod, stekle pa bodo že tudi priprave na 100 letnico priključitve Prekmurja leta 2019 k (Jugoslaviji) Sloveniji.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje