Za podeželskimi ženami iz Sv. Jurija ob Ščavnici še eno, nadvse uspešno leto

Občni zbor Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, ponedeljek, 22. februar 2016 ob 09:07
Občni zbor DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici

Občni zbor DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici

Kot mnoga društva v tem času, so svoje delo v preteklem letu, na rednem letnem občnem zboru pregledale članice Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici. Zbrale so se v petek, 19. februarja v Gostišču Šenekar v Spodnjih Ivajncih.

Pomembno področje delovanja društva je izobraževanje, zato ni presenetljivo, da so uvod v svoje letno srečanje namenili strokovnemu predavanju. O medsebojnih odnosih jim je spregovorila psihologinja Nataša Grof.

Predsednica društva Ema Lančič je v obširnem poročilu kronološko predstavila številne dogodke in prireditve, katere so organizirale same ali druga društva v občini kot tudi občina sama, pri katerih so bile soudeleženi društvo kot celota ali njegove posamezne članice. Redkokateri dogodek, če sploh kateri v občini, mine brez njihove aktivne udeležbe, največkrat za obiskovalce in goste pripravijo pogostitve z dobrotami s kmetij. Udeležujejo se tudi prireditev, tekmovanj in razstav v organizaciji sosednjih stanovskih društev, Kmetijske svetovalne službe, Zveze kmetic Slovenije in drugih. Domov se vedno vračajo s številnimi priznanji, bodisi za kulinarične dobrote (Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju), tekmovanj v spretnostni vožnji s traktorjem, ki potekajo v okviru državnega tekmovanja oračev, katero je bilo lani v Bolehnečicih, njihove traktoristke pa se ponašajo s 1. mestom v kategoriji do 50 let (Marinka Rantaša) in 2. mestom v kategoriji nad 50 let (Marija Rantaša). Njihove kosice, grabljice in žanjice so vedno med najboljšimi na tekmovanjih na Stari gori, Sp. Ščavnici, Juršincih, Desterniku in še kje.

Največja prireditev, katero organizirajo, je vsakoletna Velikonočna razstava jedi in ročnih del, katero pripravljajo v prostorih župnišča, pomembna pa je tudi njihova vloga pri organizaciji in izvedbi Žetve zlatega klasa na Stari Gori. Ob tem so se v letu 2015 močno angažirale ob Državnem prvenstvu oračev v Bolehnečicih in ob snemanju televizijske oddaje Polka in majolka v KUS pri Sv. Juriju.

Poleg dela na kmetiji in aktivnosti v društvu, uspejo članice DPŽ Sv. Jurij najti dovolj časa za izobraževanje, druženje in skrbi za zdravo življenje. V zimskem času v telovadnici OŠ izvajajo telovadbo pod vodstvom fizioterapevtke, pripravljajo strokovna predavanja s področja zakonodaje in poslovanja kmetij, zdravega življenskega sloga in medsebojnih odnosov. Letno organizirajo strokovne ekskurzije z ogledom sodobnih kmetij, krajevnih znamenitosti, muzejev in galerij.

Pri svojem delu odlično sodelujejo s Kmetijsko pospeševalno službo in sosednjimi društvi. Predstavnice teh so povabile na občni zbor. Njihovemu povabilu so se odzvale predstavnice DPŽ Gornja Radgona, Društva gospodinj Marta Juršinci, DKŽ  Desternik, DKŽ Jakobski dol, DK Križevci-Veržej in TD Sv. Jurij. Vse so bile enotne v oceni, da DPŽ Sveti Jurij deluje odlično, članicam čestitale za uspehe in jim zaželele takšne dosežke tudi v bodoče. Z njimi sta se strinjala tudi župan Občine Sv. Jurij Miroslav Petrovič in Metka Marinič iz KSS Gornja Radgona.


Več v Kultura in izobraževanje