Radenci: Nastop folklorne skupine »Korenina«

Februarja kar veliko okroglih obletnic rojstnih dnevov

Filip Matko, četrtek, 25. februar 2016 ob 17:19
Folklorna skupina Korenina

Folklorna skupina Korenina

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, sta gospodinji Stanka Fras in Vesna Razboršek 25. februarja dopoldne pripravili praznično obeležitev rojstnih dni stanovalk in stanovalcev tega zavoda, ki so v tem mesecu praznovali ali pa še bodo do letošnjega prestopnega dneva.

Na telefonsko povabilo Stanke Fras se je odzvala folklorna skupina »Korenine«, ki jo pri Kulturno umetniškem društvu Svoboda v Bistrici ob Dravi (Občina Ruše) po strokovni plati vodi Ivanka Prapertnik. Njeno vodenje beleži že dolgih 30 let, folkloristke in folkloristi pa plešejo štajerske, prekmurske in gorenjske ljudske plese. Ob tem gojijo tudi ohranjanje ljudskega humorja ter ljudskih pesmi, zapojo pa tudi kakšno ponarodelo pesem. So tudi pobudniki vsakoletnega srečanja folklornih skupin veterank in veteranov ter upokojencev - folkloristov. Gre za edinstveno tovrstno prireditev v Sloveniji, kot tudi v Evropi, letos pa bo 11. in 12. junija na njej nastopilo 24 skupin.

Ob spremljavi s harmoniko, ki jo je igrala Cvetka Hartman, so gostje iz Bistrice ob Dravi zapeli nekaj znanih ljudskih ter ponarodelih pesmi, kjer so se lahko s petjem pridružil tudi stanovalke in stanovalci, s ploskanjem pa so spremljali vsak njihov plesni nastop. Vmes je bilo tudi nekaj humornih točk, pa tudi nastop sina in hčere enega od plesalcev. Plesalce imajo v skupini le tri, ob vseh nastopajočih pa le dve posameznici nista upokojenki.

Med 18 slavljenkami in slavljenci naj izpostavimo: 90 let sta praznovali stanovalki Zvonimira Zmazek in Minka Zupančič, 80 let Jožefa Zupančič, 70 let stanovalka Marija Kraljič in stanovalec Alojz Visočnik ter 60 let Vane Atanasov. Vsi so bili deležni osebnega DOSOR-jevega darilca, a šopek je bil izročen DOSOR-jevi gospodinji Lidiji Vitez, ki se je »srečala z Abrahamom«. Sledila je seveda tudi obvezna torta iz DOSOR-jeve kuhinje za vse zbrane v veliki jedilnici, ne samo za slavljence.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje