Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja bo še naprej vodil Franc Slokan

Letna skupščina ZB za vrednote NOB Ljutomer

Branko Košti, petek, 26. februar 2016 ob 18:51
Letna skupščina ZB za vrednote NOB Ljutomer

Letna skupščina ZB za vrednote NOB Ljutomer

Člani in članice Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ljutomer so se v četrtek, 25. februarja, zbrali na letni skupščini. Pregledali so delo združenja v preteklem letu, se seznanili s finančnim poslovanje ter sprejeli smernice za delo v tekočem letu.

Predsednik združenja Franc Slokan je v uvodu poročila delo v letu 2015 ocenil kot uspešno. Ob tem je poudaril plodno sodelovanje z Območnim združenjem slovenskih častnikov Ljutomer, Policijskim veteranskim združenjem Sever za Pomurje, Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo, občinami z območja UE Ljutomer, osnovnimi šolami in Gimnazijo Franca Miklošiča ter tudi kulturnimi društvi. Prav v sodelovanju z naštetimi, so pripravili večino spominskih slovesnosti in drugih dogodkov, pri katerih je združenje organizator ali pomaga drugim organizacijam pri pripravi in izvedbi.

Tudi v letu 2015 je bil poudarek na pomenu narodnoosvobodilnega boja na Slovenskem, še posebej v Prlekiji ter ohranjanju spomine na žrtve med leti 1941 – 1945. S tem ciljem je združenje v sodelovanju z Občinama Ljutomer in Križevci pri Ljutomeru, veteranskimi in domoljubnimi organizacijami, Gimnazijo Franca Miklošiča in osnovnimi šolami, pripravilo spominske svečanosti na kraju dogodkov NOB. Za učence osnovnih šol je bil razpisan literarni in likovni natečaj ne temo obdobja NOB in osamosvojitvene vojne na temo »Spominska obeležja mi pripovedujejo«. Avtorji nagrajenih del in njihovi mentorji so bili nagrajeni s strokovno ekskurzijo v Celje, kjer so si ogledali Stari pisker in obiskali Frankolovo, kjer je okupator med vojno obesil sto domoljubov.

Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer vzdržuje in izvaja določene aktivnosti tudi pri 13 spomenikih in pri 16 drugih spominskih obeležjih. Z zadovoljstvom ugotavljajo, da ima okolje do pomnikov narodnoosvobodilne vojne pozitiven in spoštljiv odnos, za kar se zahvaljujejo predvsem občinam in osnovnim šolam.

Člani združenja si aktivno prizadevajo za pridobitev novih članov. Z veseljem ugotavljajo, da se po nekajletnem upadanju, v zadnjih letih število članov počasi povečuje. Ob tem seveda ne pozabijo skrbeti za počutje svojih članov, še posebej starejših, kateri se skupnih aktivnosti ne morejo udeleževati. Pred novim letom so obiskali 38 članov in jim izborili simbolična darila.

Izčrpno poročilo je predsednik Franc Slokan zaključil z mislijo, da »ne glede na probleme v gospodarstvu in politično krizo, Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer sledi svojemu načrtovanemu poslanstvu in viziji, predvsem na področju domoljubja in spoštovanja človeškega dostojanstva. Ne glede na zavedanje o stanju, ki zahteva drugačna ravnanja in odnos, vključno z delovanjem v težjem finančnem položaju«.

Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer si bo tudi v tekočem letu prizadevalo za večjo seznanjenost javnosti ter ustreznejšo vrednotenje NOB in borcev, ki so z ostalimi zavezniškimi enotami izbojevali zmago nad fašističnimi silami in njihovimi sodelavci.

V letu 2016 bo delo usmerjeno predvsem v izboljšanje organiziranosti in delovanja ZB, zgodovinsko dejavnost, skrbi za člane, včlanitev novih članov, povezanost z drugimi veteranskimi društvi in njihovimi zvezami. Likovni in literarni natečaj na temo »Spominska obeležja mi pripovedujejo«, pa bo posvečen tematiki osamosvojitvene vojne leta 1991.

Kot gosta sta skupščino pozdravila predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer major Anton Kosi in v imenu Policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje, pododbor Ljutomer Branko Kos. Pohvalno sta se izrazila o delu borčevskega združenja in izpostavila odlično medsebojno sodelovanje. Major Kosi je poudaril skupno nalogo veteranskih in domoljubnih organizacij pri ohranjanju spomina na dogodke med NOB in osamosvojitveno vojno in spodbujanju domoljubja, saj, kot je poudaril, da to, kar je nekoč opravljala šola, sedaj morajo opraviti te organizacije.

Letošnja skupščina ZB za vrednote NOB Ljutomer je bila tudi volilna, vendar ni prinesla kadrovskih sprememb. Dosedanje vodstvo, na čelu s predsednikom Francem Slokanom, je dobilo soglasno podporo za vodenje tudi v naslednjem mandatu.


Več v Kultura in izobraževanje