Spodbujanje zdravega in ekološkega načina življenja

Ljutomerske dijakinje in dijak sodelujejo v desetmesečnem projektu Ecology of the Young Spirit

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. januar 2016 ob 16:37
Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (Sara HorvatKaja MujdricaJakob ŠkrobarMelani Vengust in Katja Vöröš) pod mentorstvom profesorice Mateje Godec sodelujejo v mednarodnem projektu Ecology of the Young Spirit, ki je podprt s strani programa Erasmus+. Skupaj s sovrstniki iz Bolgarije in Estonije bodo do konca junija izmenjevali izkušnje o zdravem in ekološkem načinu življenja. Vsaka skupina pripravlja v svoji državi različne dejavnosti, s katerimi bodo tak način življenja promovirali. Poleg tega se bodo trikrat srečali na mednarodnih sestankih, na katerih se skupaj dogovarjajo za nadaljnje korake.

Srečali so se že v bolgarski vasici Gudevica, osrednja tema srečanja pa je bil trajnostni razvoj. Pomemben del srečanja pa je bilo tudi spoznavanje sovrstnikov in druženje z njimi. Melani se spominja, da je bilo enkratno: »Izkusili smo življenje na čisto drugačen način, kot smo ga dijaki vajeni doma. Jedli smo samo vegansko hrano, se učili bolgarščino, šli na pohod, se greli ob tabornem ognju… Zadnji dan smo zaključili s kulinaričnim večerom in pravo zabavo, ki je trajala vse do odhoda

Marca bo večdnevni mednarodni sestanek v Križevcih pri Ljutomeru in okolici. Obiskali bodo tudi mednarodni debatni konec tedna, ki bo takrat na ljutomerski gimnaziji, saj bo rdeča nit tega mednarodnega sestanka javno nastopanje z argumentiranim zastopanjem svojih stališč. Konec junija pa se bo projekt zaključil z mednarodnim sestankom v Estoniji.

Del projekta je tudi, da vsaka skupina mesečno organizira dejavnost za več ciljnih skupin in tako ozavešča tudi širši krog. Teme vsakega meseca so že v naprej določene. Tako so mladi iz sodelujočih treh držav novembra organizirali različne dogodke v okviru teme »zdrav način življenja«, decembra pa na temo slabih navad. Ta mesec pa pripravljajo dogodke, katerim bo skupna odgovornost in skrb za zdravje.

Več o samem projektu in dosedanjih dogodkih je opisano na blogu projekta, kjer je tudi več fotografij.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje