Programsko-volilna konferenca Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer

Združenje bo še naprej vodil Anton Kosi, podeljena so bila tudi priznanja ZSČ

Branko Košti, torek, 1. marec 2016 ob 13:46
Združenje bo še naprej vodil Anton Kosi

Združenje bo še naprej vodil Anton Kosi

Programsko - volilna konferenca Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer, se je v Biotermah Mala Nedelja, v nedeljo, 28. februarja, odvijala ob prisotnosti številnih gostov.

Vabilu so se odzvali: Miran Fišer, polkovnik, podpredsednik ZSČ, Ernest Pleh, podpolkovnik, predsednik OZSČ Ormož in poveljnik vojašnice v Murski Soboti, Branko Bratkovič, major, sekretar OZSČ Lendava in predsednik Regijskega odbora ZVVS za Pomurje, Štefan Želodec, stotnik, predsednik OZSČ Gornja Radgona, Alojz Filipič, predsednik ljutomerskih veteranov vojne za Slovenijo, Jože Vaupotič, višji štabni vodnik, član predsedstva ZSČ, Koordinator ZSČ za Pomurje ter sekretar OZSČ G. Radgona, Mirko Rauter, direktor Uprave za obrambo Maribor, Franc Slokan, predsednik ZB za vrednote NOB Ljutomer, Janko Špindler, podžupan Občine Ljutomer in direktor družbe Segrap Ljutomer, Miran Blagovič.

Delo združenja, katero šteje 79 članov in deluje v javnem interesu, je izčrpno predstavil predsednik, major Anton Kosi. Iz poročila je razvidno, da je za člani pestro in zelo delovno leto, saj so bili prisotni na 60 dogodkih, kar pomeni več kot ena aktivnost na teden na različnih področjih.

Vojaško strokovna dejavnost se odvija s spremljanjem  strokovnih predavanj v lastni organizaciji ali pri kolegih v sosednjih združenj ter z obiski vojašnic (v lanskem letu so obiskali vojašnico Šentvid). Med člani so priljubljena strelska kondiciranja in tekmovanja z zračnim, malokaliberskim, kratkocevnim in dolgocevnim orožjem, katera so se lani odvijala v Ormožu, Presiki, Mačkovcih, Slovenski Bistrici in Trbovljah. Posebno uspešna je lokostrelska ekipa pod vodstvom Uroša Vrbančiča, katera že 20 let na lokostrelskem tekmovanju ZSČ v Ankaranu dosega zelo dobre rezultate.

Spominsko-domoljubna in protokolarna dejavnost zajema sodelovanje na občinskih in državnih proslavah. Večina aktivnosti na  tem področju poteka v odličnem sodelovanju z OZ VVS Ljutomer, PVD Sever za Pomurje, pododbor Ljutomer in Združenjem za vrednote NOB Ljutomer pri organizaciji in udeležbi na spominskih slovesnosti ob obeležjih dogodkov med NOB in v času osamosvojitve Slovenije. Ob teh aktivnosti se povezujejo tudi z osnovnimi šolami in Gimnazijo Franca Miklošiča, katerih učenci in dijaki že nekaj let z veseljem sodelujejo v literarnem in likovnem natečaju Spominska obeležja pripovedujejo. Prapor združenja je prisoten na dogodkih v domačem okolju in na pomembnejših slovesnostih po celotni Sloveniji.

Kulturna, družabna in športna dejavnost se izkazuje z obiskom kulturnih prireditev v domačem kraju ter udeležbo na koncertih Orkestra SV. Na športnem področju se radi pomerijo v ribolovu, pikadu, lokostrelstvu in balinanju v Gezovih jamah, kateri se vodno zaključi z ribiškim piknikom, na katerega vabijo tudi družinske člane. Med člani so priljubljeni tudi rekreativni in spominski pohodi, v letu 2015 jih je bilo kar nekaj - po Slovenskih goricah ( Drakovci, Stara Gora), Lendava, Radenci- G. Radgona, Soška fronta...

Pri številnih aktivnosti delo združenja sloni na dobrem sodelovanju s Slovensko vojsko, katera zagotavlja orožje, strelivo in strelišča za strelska kondiciranja z vojaškim orožjem, po potrebi zagotavlja prevoze z vojaškimi vozili, iz kroga njihovih strokovnjakov pa črpajo predavatelje za strokovna predavanja. Seveda se dobro sodelovanje izkazuje tudi v obratni smeri, s sodelovanjem častnikov pri aktivnostih ob prazniku SV ter promocijskih aktivnostih, kot so dnevi odprtih vrat in podobno.

Sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, gospodarskimi subjekti in zavodi je za ZSČ še posebno pomembno, saj so občinski proračuni dokaj stabilen vir in so v lanskem letu presegali 30% finančnih prihodkov združenja. Pomemben vir prihodkov je tudi članarina in prispevki članov, del sredstev je donacija krovne organizacije ZSČ, velik del programa pa je financiran iz žepov članov. Pomembno podporo delovanju nudi gospodarska družba Segrap, ki na osnovi sponzorske pogodbe po minimalni ceni združenju zagotavlja pisarno in tudi sponzorira nekatere aktivnosti.

Priznanja ZSČ zaslužnim članom
Podpredsednik ZSČ podpolkovnik Miran Fišer in predsednik OZSČ Ljutomer, major Anton Kosi, sta podelila priznanja Združenja slovenskih častnikov.

Pisno priznanje ZSČ sta prejela:
Marjan Carovič za zgledno opravljanje dolžnosti praporščaka in
Robert Vintar za delo v združenju  in prispevek v vojni za Slovenijo.

Častni znak ZSČ za prispevek pri delu ljutomerskega častniškega združenja in kot vzpodbudo za bodoče delo ter za zasluge v osamosvojitveni vojni je prejel Ferdinand Tomažič.

Bronasto medaljo ZSČ sta prejela:
Branko Košti za ažurno obveščanje javnosti o dogajanjih v OZŠČ v lokalnih medijih in s tem promoviranje ljutomerskega častniškega združenja in
Sašo Žuman, steber lokostrelske ekipe ljutomerskih častnikov, za uspešno nastopanje na lokostrelskih in drugih strelskih tekmovanjih.

Plaketo ZSČ je, v znak zahvale in kot priznanje za aktivno delo v ljutomerskem območnem združenju, prejel Branko Kos.

Ker je bila konferenca volilna, so častniki volili tudi novo vodstvo za naslednje petletno mandatno obdobje. V fazi evidentiranja kandidatov, so člani največ zaupanja izkazali dosedanjemu vodstvu, to zaupanje je bilo potrjeno tudi na konferenci. Tako bo OZSČ Ljutomer naslednjih pet let vodil predsednik Anton Kosi, mesto podpredsednika bo zasedal VasjaŠtaman, tajniške posle pa bo vodil Branko Kos.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje