V sprejemnem centru najdeni kipci iz časa pred našim štetjem

V šotoru, v katerem so bili najdeni kipci so bili nastanjeni tujci, ki so tega dne kot begunci prišli v Republiko Slovenijo iz Republike Hrvaške

Prlekija-on.net, sreda, 2. marec 2016 ob 18:28
Sprejemni center

Sprejemni center

V enem od šotorov v Sprejemnem centru Gruškovje so policisti 4. 11. 2015, našli več kipcev »figure votivnih adorantov – molilcev«. Tam jih je pustila neznana oseba.

Sprejemni center Gruškovje je bil namenjen sprejemu in začasni nastanitvi migrantov, ki so prihajali z ogroženih območij (Afganistan, Sirija, Irak, itd.). V šotoru, v katerem so bili najdeni kipci so bili nastanjeni tujci, ki so tega dne kot begunci prišli  v Republiko Slovenijo iz Republike Hrvaške.

Najdene kipce so predali v preučitev Narodnemu muzeju Slovenije, ki je pristojen za preučevanje in ocenjevanje arheoloških predmetov. Kustos Narodnega muzeja (za prazgodovino in geologijo) je podal mnenje, da gre za kipce iz alabastra, ki bi po karakteristikah sodili na območje Sirije ali Iraka. Kipci izvirajo iz časa pred našim štetjem.

Vrednost kipcev še ni ugotovljena, javnosti pa zaradi interesa kriminalistične preiskave, ki še vedno intenzivno poteka, policija zaenkrat ne more nuditi fotografij najdenih kipcev.

Ker je bilo na podlagi mnenja Narodnega muzeja ugotovljeno, da gre za avtentične kipce, zadevo policija obravnava kot kaznivo dejanje Nedovoljen izvoz in uvoz stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, ali naravne vrednote po 218. členu  Kazenskega zakonika (KZ-1). Zaradi tega so zoper neznanega storilca podali kazensko ovadbo Okrožnemu državnemu tožilstvu na Ptuju.


Več v Črna kronika