EHO Podpornica skrbi za vrtec beguncev

Škof Geza Filo: »Begunstvo je biblična realnost«

Filip Matko, petek, 4. marec 2016 ob 09:22
Prisrčno srečanje v Murski Soboti

Prisrčno srečanje v Murski Soboti

Ob Svetovnem dnevu Civilne zaščite, 1. marca, so na Brdu pri Kranju na letošnji državni slovesnosti prejeli posebne bronaste znake Civilne zaščite za požrtvovalno humanitarno delo pri oskrbi beguncev in migrantov slovenske humanitarne organizacije in med njimi tudi Evangeličanska humanitarna organizacija (EHO) Podpornica. Prav ta izredno dobro sodeluje z Madžarsko ekumensko humanitarno organizacijo (Ökumenius segelyszervezet HIA - Hungary), obe skupaj pa s finančno podporo Švedske cerkve (This project is funded by Church of Sweden - Church of Sweden) skrbita za vrtec begunskih otrok v Centru za begunce v Šentilju.

Ambasadorka Madžarske ekumenske humanitarne organizacije Aniko Levai (soproga madžarskega premierja Viktorja Orbana, je danes (3. marca) ob 13. uri obiskala sedež EHO Podpornice v Murski Soboti, pri tamkajšnji Evangeličanski cerkvi Martina Lutra, kjer sta jo pozdravila škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo in murskosoboški duhovnik Leon Novak s svojimi sodelavci. V spremstvu visoke gostje z Madžarske, skupaj z drugimi sodelavci, je bil direktor Madžarske ekumenske humanitarne organizacije Laszlo Lehel, prisoten pa je bil tudi konzul Republike Madžarske, s sedežem v Lendavi, Zoltan Marki.

Ob pozdravu gostom z Madžarske ter istočasni zahvali za finančno, kadrovsko in svetovalno pomoč, je škof Geza Filo opomnil na povsem razumljivo aktivnost Evangeličanske cerkve v Sloveniji ob krizi z begunci in migranti, kajti po njegovem: »...begunstvo je biblična realnost.« Ambasadorka Aniko Levai je menila, da nihče sam ni kos težavam in da je zato še kako pomembno sodelovanje, ob tem pa izpostavila najbolj ranljivo skupino beguncev in migrantov: ženske in otroke. Ob tem je izrazila zahvalnost, da se je z organizacijo vrtca »prisluhnilo« prav tej populaciji. Direktor Zoltan Marki je spodbudil k nagovarjanju ljudi k prostovoljstvu, duhovnik Leon Novak pa je izpostavil, da so v Madžarski ekumenski humanitarni organizaciji srečali izredne partnerje pri pomoči beguncem, ter se zahvalil za finančno in kadrovsko pomoč ter še zlasti za svetovanje.

Po srečanju v Murski Soboti so gostitelji in gosti skupaj pot nadaljevali proti Šentilju, da obiščejo tamkajšnji Center za begunce in migrante.

O tem pa sledi še obširnejša reportaža.


Več v Kultura in izobraževanje