Na Cvenu uprizorili živi križev pot po svetopisemskem izročilu

Križev pot je bil dolg 3,3 kilometre, kjer so se ustavljali pri vseh križih in kapelah v vasi Cven in Mota

Jože Žerdin, nedelja, 13. marec 2016 ob 17:45
Živi križev pot

Živi križev pot

Tudi letos so na četrto postno nedeljo, 13. marca, na Cvenu pripravili živi križev pot v naravi, kar je bil za vas Cven in župnijo Ljutomer poseben dogodek, katerega so pripravili člani Turističnega društva Cven, Društva cvenskih čehov in deklin in Športnega društva Cven.

Križev pot je potekal od kapele po vasi Cven, naprej do vasi Mota in nazaj na Cven do kapele, kjer se je križev pot začel. To je bil letos že drugi živi križev pot, ki se je začel in končal z vsemi 14 postajami pri vaški kapeli na Cvenu. Križev pot je likovna upodobitev Jezusovega trpljenje od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko ga mrtvega položijo v grob. Križev pot je poleg tega tudi molitev, ki jo verniki molijo, ko se spominjajo tega trpljenja. Razvil se je iz pobožnosti romarjev, ko so v Jeruzalemu sledili Jezusovi poti od mesta proti Golgoti. Ob poti so se ustavljali in molili, ob tem pa so se spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja. Na Cvenu so se ob spremljanju drugega Jezusovega križevega pota poglobili v njegovo trpljenje. Skupaj so verniki in vsi, ki so uprizorili živi križev pot molili in hvalili Jezusa, ki je s svojim križem svet odrešil ter premišljevali o kristusovem bridkem trpljenju.

S križevim potom so kolo časa po svetopisemskem izročilu zavrteli za 2000 let nazaj, v čas ko je živel Jezus. Uvod v križev pot se je začel pri vaški kapeli, kjer je vse zbrane, posebno pa nastopajoče v križevem potu v imenu župnije Ljutomer nagovoril duhovni pomočnik msgr. Izidor Veleberi, dejal je, da vsak na tem svetu svojega zemeljskega življenja nosi svoj križ in pohvalil organizatorje, da so spet pred letošnjimi Velikonočnimi prazniki uprizorili živi križev pot. Križev pot je bil dolg 3,3 kilometra in je potekal po vasi Cven in Mota, s križem, katerega je v glavni vlogi zaigral Jezusa je bil Tadej Stajnko, so se med drugim ustavljali pri križih, križnih znamenj in kapelah. Med potjo pri vsaki postaji so se jim pridružili domači verniki, ki so tako podoživeli notranji mir in duhovno pripravo na Veliko noč.

Pri kapeli na Cvenu, kjer so Jezusa obsodili, so mu najprej na glavo nadeli spleteno bodečo krono, nato pa so mu v roke dali leseni križ, ki ga je nosil od postaje do postaje križevega pota. Poleg Jezusa so živi križev pot uprizorili Poncij Pilat, Herod, Jeruzalemske žene, Marija Magdalena in dva vojaka, ki sta vseskozi šla ob križanem Jezusu. Obleke za nastopajoče je priskrbelo Turistično društvo Cven, saj so bile obleke v živem križevem potu odraz tistega časa. Kostume za uprizoritev sta pripravili Marija Fajfar in Jožica Bratinščak. Uvodne misli pred začetkom križevega pota pa sta predstavila Alen Trstenjak in Petra Slavinec. Uprizoritev živega križevega pota je režiral predsednik Turističnega društva Cven Janko Horvat.


Več v Kultura in izobraževanje