Borut Pahor v Ormožu: pomoči gasilcev ne smemo jemati kot samoumevno

Predsednik Pahor je sodeloval v vaji reševanja poškodovanih oseb iz vozila

Prlekija-on.net, sreda, 16. marec 2016 ob 18:21
Pahor je prijel za hidravlično orodje in pomagal pri reševanju poškodovanih oseb iz vozila

Pahor je prijel za hidravlično orodje in pomagal pri reševanju poškodovanih oseb iz vozila

Kot smo že pisali, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v sredo obiskal Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Ormož. Društvo je osrednja gasilska enota v občini Ormož, ki letos praznuje 130 let obstoja, predsednik republike pa je častni pokrovitelj slovesnosti, ki jo bodo pripravili v septembru. V ta namen in na povabilo članov društva se je predsednik Pahor za en dan pridružil njihovi enoti. Delo, ki ga je predsednik opravil z njimi, je že šestdeseto po vrsti v okviru projekta "SKUPAJ - Spodbujajmo drug drugega".

Predsednika republike sta sprejela Andrej Primužič, poveljnik PGD Ormož, in Rajko Košič, predsednik PGD Ormož, ob njiju pa še drugi prostovoljni gasilci in gasilke društva. Predsedniku Pahorju so predstavili zgodovino društva, ki sega v leto 1886, ko je bila v kraju organizirana prva požarna obramba. Kot prostovoljci so že takrat za svoje humano delovanje izbrali vodilo: »Ni važno kje, ob katerem času in komu je potrebna pomoč«.

Po ogledu gasilske tehnike in vozil se je predsednik republike natančno seznanil z osnovami gasilskega dela, orodja, ki se bo v teku dneva uporabljalo ter z zaščitno opremo in varnostjo pri delu. Nato se je skupaj s člani društva v koloni gasilskih vozil odpravil proti začasnemu poligonu PGD Ormož, kjer si je najprej ogledal demonstracijo prijemov in uporabe specialnih orodij za reševanje ukleščenih oseb v primeru prometnih nesreč. Pod budnim nadzorom inštruktorjev in ob uporabi predpisane zaščitne opreme je predsednik Pahor prijel za hidravlično orodje in pomagal pri reševanju poškodovanih oseb iz vozila.

Po demonstraciji je predsednik republike podal izjavo za javnost. Spomnil je, da je pri takšni vaji sodeloval že drugič, prvič avgusta 2012 v Sežani. Po mnenju predsednika republike se gasilci v primeru prometnih nesreč soočajo s hudim stresom, saj so poveljniki oziroma vodje intervencije tisti, ki morajo odločiti o tem, kdo je najbolj potreben pomoči. "V tem primeru, tukaj v Ormožu, to delo opravljajo prostovoljni gasilci. To delajo zaradi vesti, predanosti, ker želijo pomagati. Mi, udeleženci v prometu, pa njihovo pomoč pričakujemo, ko jo potrebujemo. Ob tem bi rad opozoril in poudaril, da njihove pomoči ne smemo jemati kot samoumevno," je dejal predsednik Pahor in dodal, da razlog za obisk Ormoža ni le prihajajoča 130. obletnica društva, temveč izraz hvaležnosti za požrtvovalno in profesionalno delo vseh gasilcev v Sloveniji. Ob tem je predsednik republike poudaril, da je gasilstvo najsvetlejša tradicija našega naroda, tradicija, ki je negovala ljubezen do jezika in gojila vrednote, ki so se ohranjale skozi našo narodno zgodovino.

Delovni dan je predsednik republike zaključil v vlogi vzdrževalca ročnih gasilnih aparatov in hidrantov ter polnilca tehničnih plinov (polnilec tlačnih posod na zrak za izolirne dihalne aparate). Ta dejavnost je namreč za društvo pomemben vir prihodkov, saj v celoti zagotavlja prihodke za dva redno zaposlena gasilca s polnim delovnim časom. Predsednik Pahor je skupaj z Dinom Horvatom, vodjo servisne delavnice za tehnično preizkušanje in analiziranje, opravil servis na ročnem gasilnem aparatu in napolnil tlačno posodo s pomočjo kompresorja na stisnjen zrak.

Ob odhodu je predsednik republike gospodu Košiču v dar izročil svileno slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob 25. obletnici samostojne države, ki naj plapola visoko in ponosno ob njihovem prihajajočem visokem jubileju, 130-letnici obstoja Prostovoljskega društva Ormož.

Kot zanimivost naj omenimo, da Prostovoljno gasilsko društvo Ormož hrani prvi in edini zmagovalni pokal v Sloveniji, srebrni pokal "v tekmah rojev" ki so ga osvojili leta 1939 v Ljubljani na kongresu Gasilske zveze kraljevine Jugoslavije.


Več v Kultura in izobraževanje