Podobe slovenske krajine Pavle Kranjc

Razstava v galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni

Filip Matko, četrtek, 17. marec 2016 ob 13:35
Razstava Pavle Kranjc

Razstava Pavle Kranjc

Vsekakor je pokrajina najpomembnejša, ko pomislimo na upodobitev krajine ali pejsaža. Te krajine so lahko urbane, ko se na sliki predstavlja vedute in panorame krajev, njihovih ulic, trgov, parkov itd. Seveda pa so tudi neurbane krajine, ko umetnica oziroma umetnik naslika gozdni, gorski ali morski pejsaž. In prav slednjih je pravzaprav največ na slikah Pavle Krajnc.

Umetnica v tretjem življenjskem obdobju je sicer po rodu Gorenjka, a s svojim možem živi pri Mali Nedelji. Je že dolga leta članica Likovnega društva v Gornji Radgoni, kakor tudi Likovnega društva Mavrica v Murski Soboti, kjer je kar nekaj let obiskovala slikarsko šolo akademskega slikarja Mirka Rajnarja.

Sedaj pa Pavla Krajnc že vrsto let slika in razstavlja, ima za seboj že vrsto samostojnih, kot tudi skupinskih razstav, po Sloveniji, pa tudi v sosednjih državah (Avstrija, Madžarska, Hrvaška). Udeležuje se tudi številnih slikarskih kolonij in tedaj jo ob slikarskem stojalu običajno srečamo na prostem, v naravi, kajti znan je njen izrek - moto: »Moj ateljeje narava !«.

V galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni je razstava njenih del pod naslovom »Podobe slovenske krajine«, olj na platnu, odprta že od 11. marca dalje. Na ogled je skupno 21 likovnih del. Gre za krajinske motive, ki so sestavljeni iz bogatega prepletanja barv, katere Pavla Krajnc s kar širokimi potezami čopiča nanaša na platna in njena igra srebrnkaste in zlate sončne svetlobe pravzaprav krajinskim tihožitjem daje povsem samosvoj razpoloženjski trenutek. Razstavljena dela so zaznamovana z vsemi stalnicami likovnega rokopisa Pavle Kranjc, kajti slikarka nas prepriča s svojimi slikarskimi poudarki, s skladnostmi med osrednjim prizorom na sliki ter njegovim ozadjem, od časa do časa lahko zaznamo tudi predhodno risbo na platnu. Razstavo si je vsekakor vredno ogledati.


Več v Kultura in izobraževanje