Risanje pirhov je prava umetnost

Theobald Grabner okrasil radgonsko »Restavracijo M«

Prlekija-on.net, torek, 22. marec 2016 ob 13:06
Okrašeno velikonočno drevo

Okrašeno velikonočno drevo

Jajce je simbol večnosti, simbolizira pa tudi Kristusovo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje. Slovenska velikonočna jajca, ki se imenujejo tudi pirhi, pisanice ali pisanke, ter remenke, belice ipd., se uvrščajo med najlepše okrašene primerke v Evropi. Tudi pri nas prinaša pirhe velikonočni zajec, simbol plodnosti.

Po Evropi se je uveljavilo več običajev v zvezi s pirhi, med njimi tudi metanje pirhov na polja, kjer so jih tudi zakopali. To naj bi pomagalo, da bi se življenje spomladi lahko spet obnovilo. Nekaj posebnega povezanega z velikonočnimi jajci je tudi v znani »Restavraciji M« v Gornji Radgoni, kjer je prijatelj lastnice restavracije Majde Šmid, sicer pa avstrijski umetnik Theobald Grabner, okrasil pravo velikonočno drevo.

Vse okraske obešene na drevesu, kjer prevladujejo kurja, račja, gosja in podobna jajca, je naredil ročno, izdelki pa so dejansko prave umetnine. Med drugimi tudi zajček, ki ga je naslikal kar s fotografije, ki je stala pred njim, iz stare zgodovinske knjige. Ob vsem videnem niti ne preseneča, da se gostje omenjene restavracije in tudi drugi obiskovalci, z zadovoljstvom ustavljajo pri "Majdinem in Theobaldovem drevesu ljubezni in umetnin"!


Več v Kultura in izobraževanje