Novi izvrstni dosežki dijakov GFML

Dijaki GFML Luka Antolin, Meta Štuhec in Žiga Škalič so dosegli izvrstne rezultate na raznih tekmovanjih

Prlekija-on.net, sreda, 23. marec 2016 ob 11:39
Tudi v tem šolskem letu dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) dosegajo izvrstne rezultate na raznih tekmovanjih. V minulih dneh je za najodmevnejši dosežek poskrbel dijak tretjega letnika Luka Antolin, ki je na letošnjem državnem tekmovanju iz nemščine postal državni prvak, konec julija pa bo zastopal Slovenijo na mednarodni nemški olimpijadi v Berlinu. To je največje tekmovanje iz znanja nemščine v svetovnem merilu, odvija pa se vsaki dve leti.

Na letošnjem tekmovanju, ki bo potekalo med 17. in 30. julijem, se bo pomerilo 136 mladih tekmovalcev iz 68 držav. »Na izboru za olimpijado nas je bilo dvanajst. Imeli smo 20 minut časa, da se pripravimo na temo Integracija beguncev. Nato smo se v dvojicah pomerili v debati. Dva najboljša sva se tako uvrstila na olimpijado,« je dejal Antolin, ki se zaveda, kako pomembno je znanje tujih jezikov za širjenje obzorij, dobro komunikacijo in splošni ugled. Njegova profesorica za nemščino Gita Fras je ob novici, da bo Antolin zastopal Slovenijo na olimpijadi, povedala: »Luka je dijak, ki nemški jezik ne samo dobro obvlada, pač pa ga odlikuje izreden občutek za dojemanje jezikovnih posebnosti, prav tako je zelo razgledan mladenič. Prepričana sem, da je pravi kandidat za takšno tekmovanje in bo štirinajstdnevna izkušnja poleti v Nemčiji dobra popotnica za njegovo prihodnost

GFML bo imela svojega predstavnika tudi na finalnem meddržavnem tekmovanju Hitro in zanesljivo računanje, ki bo 7. maja v Murski Soboti. S tretjim mestom, pridobljenim po prvih treh krogih tekmovanja, se je v finale uvrstil Žiga Škalič. V prvih treh krogih je nastopilo kar 170 dijakov, na finalni turnir pa se je uvrstilo dvanajst najboljših. Škalič si je z dosežkom iz predtekmovanja zagotovil tudi mesto v državni reprezentanci.

Mednarodno odmeven dosežek je uspel dijakinji prvega letnika Meti Štuhec. Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji že četrto leto zapored sodeluje v mladinskem kampu "Step Afrika", ki bo letos potekal v Zagrebu od 22. do 28. aprila. Projekt je namenjen povezovanju mladih, spoznavanju kulture, krepitvi motoričnih sposobnosti in nadgrajevanju angleščine. Izbranih bo 100 mladostnikov iz različnih evropskih držav in svoje mesto med njimi je zasedla tudi Meta Štuhec. »Za iztočnico smo dobili nalogo, da z videoposnetkom odgovorimo na vprašanje Who are you and why do you want to do it? Dejstvo, da sem dijakinja filmskega oddelka na GFML, mi je olajšalo delo, saj je bil končni izdelek kratki film. Menim, da se sama najbolje izražam preko plesa in z besedami v debati, zato sem v svojo predstavitev vključila oboje. Prav to je prepričalo tudi žirijo, saj že odštevam dneve do potovanja v Zagreb! Prijavo sem uspešno izpeljala na pobudo profesorice Liane Miholič in s tehnično pomočjo razrednika profesorja Ludvika Rogana,« je dejala Štuhečeva.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje