Obiskovalci ljubljanske tržnice so bili navdušeni nad prleško kulinariko

Društvo kmetic Križevci - Veržej se je z velikonočnimi dobrotami predstavilo na ljubljanski tržnici

Prlekija-on.net, sobota, 26. marec 2016 ob 08:34
Društvo kmetic Križevci - Veržej na ljubljanski tržnici

Društvo kmetic Križevci - Veržej na ljubljanski tržnici

Članice Društva kmetic Križevci – Veržej so se odzvale na povabilo Marije Merljak in Katje Tratnik, ki pripravljata prispevke iz terena za oddajo Dobro jutro na RTV SLO, in se z velikonočnimi izdelki predstavile na ljubljanski tržnici. Tematika tokratne oddaje je bila povezana z običaji žegnanja v različnih koncih Slovenije, saj so se srečanja udeležile kmetice iz vseh slovenskih pokrajin.

Na veliki petek je tako ljubljanska tržnica bila dodatno obogatena z velikonočnimi košaricami in bogato obloženimi mizami, ki so jih pripravile skrbne gospodinje. Izdelke za predstavitev na stojnici društva kmetic Križevci Veržej so prispevale članice društva, na stojnici pa so društvo predstavljale Anica Osterc, Štefka Šterman, Stanislava Slavič in Slavica Šalamun.

Na veliki petek, ko za katoliške vernike velja strogi post, so članice društva simbolično prikazale nošenje košar k žegnanju v preteklih letih, regionalne posebnosti, ki so značilne za posamezne pokrajine v zvezi z vsebino, ki se nahaja v košaricah in običaji, ki so se ponekod še ohranili (streljanje z možnarji, kurjenje kresov ipd.). Po vsebini košaric pa so bila društva enotna po tem, da je v vseh velikonočnih košarah bila šunka, pirhi, hren in kruh. Prleške kmetice so omenile še, da v košarici mora biti še sol, da z žegnano soljo potem simbolično posolijo hrano še živini. Duhovnik pa poleg tega, da blagoslov jedi opravlja v cerkvi, v soboto roma od vasi do vasi, kjer pri vaških kapelicah oz. znamenjih opravlja žegnanja, in se tako vernikom še dodatno približa.

Obiskovalci tržnice so bili navdušeni nad prleško kulinariko, saj so kmečke žene odlične orehove in makove potice ter vrtanek ponudile naključnim mimoidočim, ki so pohvalili okus in izgled sladic.


Več v Družabno