Domači sadeži in doma narejeni izdelki ob meji...

Na kmečko-ekološki tržnici podpirajo lokalne pridelovalce in zdrave domače pridelke

Prlekija-on.net, sobota, 26. marec 2016 ob 08:44
Kmečko-ekološka tržnica v Gornji Radgoni

Kmečko-ekološka tržnica v Gornji Radgoni

Potem, ko so v zimskem času le redki ponudniki prodajali svoje izdelke in pridelke na že uveljavljeni in priljubljeni kmečko-ekološke tržnice (KET) ob nekdanjem mejnem prehodu v Gornji Radgoni, bo to soboto, 2. aprila tudi uradna otvoritev dogajanja v lepo urejenem kotičku Radgone. Turistično, kulturno, glasbeno in ekološko društvo Kopriva Gornja Radgona, namreč po krajši zimski pavzi, nadaljuje s pripravo tega dogodka.

Prvič v letošnjem letu se bodo lokalni pridelovalci zdrave domače hrane ter doma narejenih izdelkov, tako v večjem številu pojavili že prvi aprilski vikend, kar bo razveselilo mnoge domačine in sosede iz drugih pomurskih in štajerskih krajev, ter iz sosednje Avstrije, saj je jasno, da kmečko-ekološka tržnica v Gornji Radgoni, ki imajo radi domače pridelke in doma narejene izdelke. Vsako soboto bo tržnica delovala med 8,00 in 12,00 uro, organizatorji pa si želijo le nekaj več ponudnikov. Na otvoritvenem dogodku, v soboto, 2.4. ob 9,30 uri pa bodo dogajanje popestrili tudi članice in člani Folklornega društva Radgona s harmonikarjem Miranom.

Kot pravi Tomi Sluga iz Turistično, kulturno, glasbenega in ekološkega društva Kopriva Gornja Radgona, bo v naslednjih tednih in mesecih vse po starem, tako bo vsako soboto, vse tja do 24.12.2016, delovala tudi radgonska tržnica ob meji. Poleg na platoju v središču mesta, kjer tržnica poteka vsak petek, se je med Radgončani kar dobro prijela tudi omenjena tržnica ob meji, kjer poleg domačinov številni kupci prihajajo tudi iz sosednjega Bad Radkersburga in od drugod, svoje izdelke, pridelke in storitve, ponuja okoli 30 ponudnikov, vsako soboto jih je okoli 20, nekaj pa jih pride le občasno. Sluga je prepričan, da se bo to število v letošnjem letu še povišalo, saj se je pokazalo, da mislijo resno in da ljudje vedno bolj kupujejo izdelke s tržnice. Tokrat, na prvi letošnji tržnici bo v ospredju ponudba sezonske zelenjave in vrtnin, medu in čebelnih izdelkov, različnih olj in kisov, bio moke iz različnih žitaric, ekološke kozmetike, sirov, izdelkov iz lesa, domačega kruha, pekovskega peciva, prekmurskih in prleških gibanic, jajc pašne in proste reje, mesnih dobrot, ekološke drobne galanterije, nosilne torbe, okraski, spominki itd.

Sezonsko pa, med drugim ponujajo tudi: kreme in olja iz zelišč; dekorativne predmete, 3D origame, nakit, različno sadje, kostanje, slovenski česen, konopljino olje in drugi pripravki iz konoplje, mlečne izdelke, ovčje sire, izdelke iz volne, glinene izdelke... "Držimo se pravila, da so najboljši domači sadeži in doma narejeni izdelki. Sploh pa na EKT ob meji v Gornji Radgoni, podprimo lokalne pridelovalce in s tem jemo zdravo! Želja nam je samo, da skupaj pripomoremo k večjemu obisku tržnice in posledično k večji prodaji lokalne in zdrave hrane, po drugi strani pa tako zmanjšujemo negativne posledice globaliziranega trga", pravi Tomi Sluga, ki je ponosen tudi na zanimivost radgonske tržnice, ko se otroci lahko igrajo v neposredni bližini dogajanja, kjer so odprta igrišča z igrali.

Spodaj je nekaj fotografij iz lanske tržnice.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno