Ekologija za boljši jutri

V prostorih RIS Dvorca Rakičan je potekala XI. Mednarodna znanstvena konferenca »Ekologija za boljši jutri« z osrednjim naslovom »Ekologija v konceptu širših družbenih sprememb«

Prlekija-on.net, sobota, 2. april 2016 ob 10:29
Mednarodna znanstvena konferenca »Ekologija za boljši jutri«

Mednarodna znanstvena konferenca »Ekologija za boljši jutri«

V prostorih RIS Dvorca Rakičan je v minulih dneh potekala XI. Mednarodna znanstvena konferenca »Ekologija za boljši jutri« z osrednjim naslovom »Ekologija v konceptu širših družbenih sprememb«. Tematski sklopi v okviru konference so: Ekološke vsebine v vzgojno izobraževalnih programih z elementi sodobne pedagoške prakse, Ekološki izzivi sodobne družbe, Agronomija in ekonomija v funkciji trajnostnega razvoja, Ekološki trendi in profesionalni razvoj.

Direktor RIS Dvorca Rakičan, mag. Robert Celec, je izpostavil, da je  letošnjo konferenco zaznamoval višek oz. rekord glede števila prispevkov, ki so bili predstavljeni v sklopu konference. Skupno je namreč bilo predstavljenih 88 prispevkov, od tega 28 znanstvenih in 60 strokovnih. Skupno število avtorjev, ki so sodelovali na konferenci pa je 119. Prav tako se je bistveno povečala kvaliteta prispevkov in raznovrstnost le teh. Izdana sta bila strokovni bilten, kjer so zbrani strokovni prispevki ter znanstvena monografija z naslovom »Ekologija v konceptu širših družbenih sprememb«, kjer so zbrani znanstveni prispevki. Oba sta bila izdana v obliki zgoščenke, kar je tudi ena od okolju bolj prijaznih oblik. Doc. dr. Robert Repnik, predsednik organizacijskega odbora, z ozirom na letošnjo udeležbo na konferenci gleda optimistično na prihodnost. Izpostavlja dve pomembni lastnosti te konference, mednarodnost in znanstvenost. Ekologija je namreč področje, kjer si moramo izmenjati znanje in izkušnje tudi s strokovnjaki iz tujine, iz tega razloga poudarja Repnik mednarodni vidik konference. Šlo naj bi namreč za konstruktivno in pozitivno izmenjavo, ki zajema tudi predloge za rešitve. Znanstvenost konference je z vidika Repnika pomembna zato, ker strokovnjaki prihajajo do znanstvenih odkritij in spoznanj, ki jih je potrebno razširjati med strokovno javnost. Poudarja pomen prenosa znanja med vse deležnike ter s tem tudi misel na prihodnost in naslednje generacije. Član organizacijskega odbora, red. prof. dr. Samo Fošnarič, vidi velik napredek pri organizaciji omenjene konference, predvsem na raziskovalnem in znanstvenem področju prenosa znanja in izkušenj. Na konferenci je sodelovalo veliko število učiteljev, torej ljudi, ki delujejo v praksi in prenašajo to znanje na naslednje generacije. Celec poudarja tudi aktivno in zelo uspešno sodelovanje s Pomursko akademsko znanstveno unijo, ki ga označuje kot konstruktivno in trajno.

Repnik izpostavlja željo po sodelovanju gospodarstva na tovrstnih konferencah. Meni, da gospodarstvo ne sme biti obremenjeno samo s kratkoročnim profitom, temveč da mora biti usmerjeno v prihodnost in trajnost ter s tem v dolgoročen uspeh podjetja in dolgoročen dobiček.

V RIS Dvorcu Rakičan na letni ravni že tradicionalno organizirajo tri mednarodne znanstvene konference. Takoj v začetku julija bodo izvedli mednarodno znanstveno konferenco »Izzivi in težave sodobne družbe«, s tokrat izvrstnim gostom iz Univerze Cambridge, dr. Kai Ruggerijem. Konec novembra pa se bo v Dvorcu Rakičan odvijala mednarodna znanstvena konferenca »Prehrana, gibanje in zdravje«.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje