25 let svobodnih meja – in naj tako ostane

S čezmejno prireditvijo so pihalni orkestri obeležili srebrno obletnico odprtih meja

Branko Košti, nedelja, 3. april 2016 ob 12:12
Praznovanje 25-letnice odprtih meja

Praznovanje 25-letnice odprtih meja

Na obeh bregovih reke Mure je v soboto, 2. aprila, odmevala glasba pihalnih orkestrov s področja avstrijske Štajerske in slovenske Štajerske. Kulturno društvo Apaško Polje, katerega vodi David Urbanič, je v sodelovanju z obmejnimi občinami in glavnima organizatorjema, Gabrijelom Dieberjem in Wernerjem Somerjem, pripravilo čezmejno prireditev, praznovanje 25-letnice odprtih meja, pod sloganom »25 let svobodnih meja – in naj tako ostane«.

Istočasno, točno ob 13. uri, so slovenske godbe zaigrale v krajih avstrijske Štajerske, avstrijske pa v krajih slovenske Štajerske. V Bad Radkersburgu je gostoval pihalni orkester iz Šentilja, v Halbenrainu iz Apač, v Murecku Poštna godba Maribor, v Lichendorfu godba iz Sv. Jurija ob Ščavnici, v Straß in Steiermark pa pihalni orkester Gornja Radgona. V Gornji Radgoni so poslušalci in gledalci uživali ob zvokih pihalnega orkestra Erenhausen, v Negovi je igral orkester Wolfsburg im Swarzautal, pihalni orkester pošte Graz je gostoval v Radencih, pihalni orkester Mureck pri Sv. Juriju ob Ščavnici, v Apačah pa pihalni orkester Spielfeld.

Zaključno dejanje prireditve se je odvilo v Negovi, kjer so se zbrali vsi sodelujoči glasbeniki. Po svečani maši v negovski cerkvi, na kateri so sodelovali tudi predstavniki škofij iz Maribora in Gradca, so se orkestri v povorki odpravili na dvorišče gradu Negova, kjer se je odvila zaključna slovesnost, kateri so prisostvovali: deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer, AKWS – Un.-Prof. Dr. Reinhold  Reimann, župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko in župani sosednjih občin, generalmajor dr. Alojz Šteiner, brigadir i. R. Josef Paul Puntigam, Vicekonsul Senator okt Alois Paul Ordo Equestris Vini Europae, prokonzul Tomislav Kovačič, eques de vino, častni predsednik PGD Negova Slavko Lončarič, predstavniki škofij Graz in Maribor ter grof in grofica Negovska.

Seveda je bil osrednji del programa namenjen glasbi. Gostje in ostali obiskovalci so v lepem pomladnem, sončnem vremenu, v čudovitem ambientu grajskega dvorišča, uživali ob glasbenih mojstrovinah glasbenikov obeh sosednjih dežel. Občinstvu so spregovorili tudi nekateri gostje in seveda gostitelj, domačin iz Negove in župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, ki je v čustvenem nagovoru, saj je govoril na kraju svojega otroštva, grajskem dvorišču, na katerem je, kot sam pravi, preživel najlepših enajst let svojega življenja. Med drugim je poudaril, da bomo meje čisto zabrisali takrat, ko jih ne bomo imeli več v glavah. Spomnil je tudi na zgodovinsko dejstvo, da so prebivalci Štajerske, ne glede na kateri strani Mure so živeli, dolga stoletja preživeli v eni državi. Meja je bila postavljena šele po prvi svetovni vojni, zrasla je tudi v naših glavah in jo sedaj, na srečo, ukinjamo. Kljub temu, da govorimo dva jezika, nemški in slovenski, se razumemo, saj želimo živeti v svobodni Evropi, skupni Evropi brez meja, kjer govorimo isti jezik, jezik, ki nam omogoča živeti skupaj tukaj dolga stoletja.

Za zaključek slovesnosti so godbeniki zaigrali himno avstrijske Štajerske in Slovenije.

Spodnje fotografije so iz Sv. Jurija ob Ščavnici, kjer je igral pihalni orkester Mureck ter iz zaključne prireditve v Negovi.


Več v Kultura in izobraževanje