Dosedanjemu viteškemu Omizju za Pomurje podelili naziv Legatura za Pomurje

Na svečanosti so predstavili tudi novi Svet Legature za Pomurje, ki šteje devet članov

Prlekija-on.net, petek, 8. april 2016 ob 13:53
Viteška svečanost ob ustanovitvi Legature za Pomurje, foto: mediaspeed.net

Viteška svečanost ob ustanovitvi Legature za Pomurje, foto: mediaspeed.net

Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, je dosedanjemu viteškemu Omizju za Pomurje podelili naziv Legatura za Pomurje, kar pomeni višjo obliko organiziranosti in zahtevnejšo programsko vsebino. Na svečanosti so predstavili tudi novi Svet Legature za Pomurje, ki šteje devet članov.

V hotelu Radin v Zdravilišču Radenci so se zbrali pripadniki Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo. Dosedanjemu viteškemu Omizju za Pomurje je bil podeljen višji naziv Legatura za Pomurje, kar pomeni višjo obliko organiziranosti in zahtevnejšo programsko vsebino. Listino sta iz rok visokih predstavnikov Reda, ki ima sedež v Eisenstadtu v Avstriji, senatnega vicekonzula Gerharda Plaschke, senatnega odposlanca za Slovenijo Franza Hascheja ter v prisotnosti Prvega prokonzula v Sloveniji Tomislava Kovačiča, prejela Prvi legat nove Legature, Ignac Rajh in Drugi legat, Andrej Šajnovič. Predstavljen je bil tudi novi Svet Legature, ki šteje devet članov. Poleg obeh legatov ga sestavljajo še vikar mag. Geza Erniša, maršal Mitja Kos, častni maršal senior dr. Alojz Slavič, redovna enologa Cvetka Sakelšek in Danilo Steyer, zakladnik Franc Cipot in članica Marika Feher.

Pripadniki Evropskega reda vitezov vina iz Pomurja so na svoji svečanosti gostili tudi ostala viteška omizja Slovenije, ki jih je skupaj šest, in sosednje konzulate iz Avstrije ter Hrvaške. Povabljeni so bili vsi tisti, ki so v Pomurju kakorkoli povezani s trto in vinom in to z namenom in sporočilom, da bi se morali več in bolje povezovati. Svečanosti so se udeležili predstavniki vinogradniških društev, lokalne vinske kraljice, predstavnik sommelierjev, Kmetijsko gozdarskega zavoda, Pomurske turistične zveze, predstavniki družb Radgonske gorice, Panvita Marof in Pomurski sejem. Svečanosti so se udeležili tudi župani številnih pomurskih občin, od koder prihajajo člani Legature za Pomurje, dogodek pa je počastila še aktualna Vinska kraljica Slovenije, Sara Stadler.

Po končanem uradnem delu prireditve in kulturnem delu programa, so druženje in viteško prijateljevanje nadaljevali ob svečani večerji, ki so jo spremljala vrhunska vina pomurskih vinarjev, članov Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, Legature za Pomurje in vrhunske jedi iz kuhinje hotela Radin.

Vinski vitezi se neodvisno od religij, politike, gospodarstva in stanovskih interesov zavzemajo:
- za vinsko kulturo in čaščenje ter popularizacijo žlahtnega vina,
- za znanstveno in raziskovalno delo z vinom,
- za resnično, dobro in lepo ter za izboljšanje kvalitete življenja z vinom,
- za krščanske vrednote, ker so zasidrane v vinskem viteškem redu,
- za pravo plemenitost duha, ki ga odlikuje prostovoljno, častno, splošno koristno in neprofitno delo,
- za socialne, dobrodelne, kulturne ter znanstvene dejavnosti in pobude,
- za izpolnjevanje visokih zgodovinskih, družbenih in kulturnih zahtev, ker je vinski viteški red zakoreninjen v srednjeveški viteški tradiciji reda sv. Jurija iz leta 1333 in 1468,
- za negovanje visokih vrednot, duhovne odličnosti in plemenitega viteškega prijateljstva,
- za človekovo dostojanstvo in za evropske vrednote,
- za evropsko identiteto in naravno evropsko pripadnost,
- za mir, ker je bogastvo vina zagotovilo blagostanja in miru.
Enakopravni viteški zapriseženci, hospita, hospes, dame, vinski svetniki, vinske dame, vinski sodniki, redovne dame in vitezi vina s svojo opredelitvijo za vinsko viteštvo in s svojimi konkretnimi prispevki ter dejavnostjo na osebnem in poklicnem področju služijo uresničevanju plemenitih redovnih ciljev.


Več v Družabno