Lojze Veberič je s svojimi slikami obiskovalce popeljal v Vesolje

V razstavni galeriji DOSOR-ja se je s svojo razstavo slik predstavil priznani umetnik Lojze Veberič

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. april 2016 ob 10:08
Lojze Veberič

Lojze Veberič

V petek, 8. aprila, se je v razstavni galeriji DOSOR-ja, doma starejših občanov v Radencih, s svojo razstavo slik predstavil priznani umetnik Lojze Veberič.

Lojze je svoj čut za risbo in sliko zaznal že zelo zgodaj, saj je že s petnajstimi leti pripravil prvo razstavo risb in sicer v Ljutomeru. Po končani trgovski šoli se je lotil aranžerstva in dekorativne umetnosti. Nenehno izobraževanje na tem področju mu je dalo izkušnje in volje, da se je vpisal v šolo za oblikovanje v Ljubljani, ki jo je tudi uspešno zaključil. Služboval je kot učitelj likovnega pouka na trgovski šoli, kasneje se je pa zaposlil v gospodarstvu. S specializacijo na Visoki državni grafični  šoli na Dunaju je pridobil poklic grafičnega oblikovalca in se je zaposlil v soboškem Pomurskem tisku.

Njegovo likovno ustvarjanje na ljubiteljskem področju v takratnih društvih (tudi LIKOSA 1963 – ustanovni član) ter na likovnih kolonijah na njegovi domačiji v Seliščih, pa potovanja po Evropi z obiskom številnih galerij, so mu dala širino in izkušnje v slikarskem pa tudi kiparskem likovnem  izražanju.

Leta 1972 je svojo rojstno hišo v Seliščih preuredil v galerijo. Tukaj so se odvijale prve republiške izobraževalne likovne kolonije Združenja likovnih skupin Slovenije.

Je avtor nekaterih skulptur, ki krasijo naša naselja in trge (Veržej, pred OŠ G. Radgona, pred podjetjem Arcont, pred galerijo v Seliščih, Murska Sobota).

Lojze je član večih pomurskih društev, med drugim je tudi častni član Likovnega društva Gornja Radgona, kakor tudi Likovnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici. Letos beleži 65 let likovnega ustvarjanja, kmalu pa bo praznoval tudi svoj 80. rojstni dan.

VESOLJE
Leto 2009 je bilo svetovno leto astronomije. Razstava je nastala v čast in spomin na to leto in v spomin na odkritje prvega daljnogleda, fiziku, matematiku in astronomu Galileo Galileju. Slike so nastale v sodelovanju z astrološkim društvom KMICA  iz Murske Sobote.

To so slike, ki jih v Lojzetovem stilu zaznamuje posebna barvitost prevladujočo modro in sivo barvo. Avtor nas popelje v prostrano vesolje, ki kar kliče po tem, da ga raziščemo. Planeti, pojavi v vesolju, kometi, zvezde …vse to nam je pričaral na svoj prepoznaven in prefinjen način.

Z zaigranimi melodijami na klavir, pa je za še večjo čarobnost poskrbela Melita Rauter (zaposlena v DOSOR-ju).


Več v Kultura in izobraževanje