Sejem Medical je odprla državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Nina Pirnat, dr. medicine

Sejem, namenjen laični in strokovni javnosti, bo odprt do sobote, 16. aprila

Branko Košti, petek, 15. april 2016 ob 17:40
Mojca Šimnic Šolinc, Nina Pirnat in Janez Erjavec

Mojca Šimnic Šolinc, Nina Pirnat in Janez Erjavec

V četrtek, 14. aprila, je v Gornji Radgoni potekalo odprtje 1. Mednarodnega sejma sodobne medicine MEDICAL. Po uvodnem nastopu komorne zasedbe Pro medico, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher, Ljubljana, in ki jo sestavljajo ne le odlični glasbeniki, temveč v prvi vrsti odlični zdravniki, je prisotne najprej nagovoril predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec. Poudaril je, da se sejem MEDICAL ne bi mogel zgoditi v bolj pravem času kot se je, saj se z zdravstvom in zdravjem vsakodnevno ukvarjamo tako v Sloveniji kot v svetu. V Sloveniji ne mine dan, ko ne bi bila v ospredju problematika, ki se dotika zdravja ali zdravstvenega sistema od največjih v kliničnih centrih do najmanjših praks.

Dejal je, da je zamisel za mednarodni sejem medicine nastajala ob pomoči združenja proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLOMED kot partnerja in pod okriljem ministrstva za zdravje. Kot dežela partner pa se je vključila Češka republika z združenjem proizvajalcev in dobaviteljev medicinske opreme. Preko 100 razstavljavcev iz 10 držav je našlo interes v tem zanimivem projektu na skupaj 6500 m2 razstavnih površin. MEDICAL povezuje ponudnike medicinskega tehnološkega napredka, zdravnike, medicinsko osebje, društva bolnikov, farmacijo in vse, ki skrbijo za svoje zdravje in zdravje sočloveka. Predstavlja sodobne načine odkrivanja, zdravljenja in lajšanja bolezni ter seznanja z najboljšimi terapevtskimi praksami in dosežki pa tudi ozavešča o pravicah in možnostih, ki izhajajo iz zdravstvenega zavarovanja, širi načela sodobne in etične, skrbi za zdravje in zdrav način življenja. Na koncu svojega nagovora se je Janez Erjavec vsem, ki sodelujejo na sejmu MEDICAL, iskreno zahvalil in jim zaželel, da najdejo zdrav poslovni uspeh in prepričanje, da je skrb za zdravje del naše vsakdanje sreče.

Župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril,. Čestital je Pomurskemu sejmu, ki je v Gornji Radgoni med številnimi uspešnimi sejmi organiziral tudi sejem, ki nas uči zdravega življenja in nas usmerja k tistim, pri katerih lahko iščemo pomoč, ko zdravje izgubimo.

Mojca Šimnic Šolinc, predsednica Združenja proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov Slo-Med, ki je soorganizator sejma MEDICAL, je  glavni motiv za ustanovitev združenja bila skupna želja proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov postati ključni povezovalni člen med bolnikom na eni strani in zdravstvenim sistemom na drugi strani. Sejem MEDICAL ponuja enkratno  priložnost za vse deležnike v slovenskem zdravstvu, da pokažejo za kaj so si in si prizadevajo, da odkrito spregovorijo o tem, kar jih teži in skupaj poiščejo najboljše rešitve.

Država partnerica sejma MEDICAL je Republika Češka, ki na posebnem razstavnem prostoru predstavlja člane nacionalnega Združenja proizvajalcev in dobaviteljev medicinske opreme. Zato je goste na odprtju sejma MEDICAL pozdravil tudi namestnik Ministra za zdravje Češke republike Radek Policar, ki je med drugim povedalo, da so češki strokovnjaki v svetovnem merilu, vodilni na področju pediatrične medicine, onkologije in imunologije.

O pozitivnih  rezultatih čeških podjetij je spregovorila veleposlanica Češke republike v Ljubljani Vĕra Zemanova. Povedala je da je češko gospodarstvu v letu 2015 spadalo med tri najhitreje rastoča gospodarstva v UE. Gospodarski odnosi med Češko in Slovenijo so kljub majhnemu teritoriju obeh držav in gospodarskim gibanjem v zadnjih letih zelo intenzivni, o čemer najbolj nazorno priča blagovna menjava, ki je v lanskem letu dosegla  1,1 milijarde evrov, medletna rast blagovne menjave je tako zrasla za 3,5 %. V primerjavi z letom 2010 pa je blagovna menjava med državama zrasla za skoraj 16 %.

Slavnostna govornica in otvoriteljica sejma MEDICAL je bila državna sekretarka v Ministrstvu za zdravje, Nina Pirnat, dr. medicine. Uvodoma je Pomurskemu sejmu čestitala, da se je lotil novega izziva in v sodelovanju z Združenjem proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED pripravil tako pester in zanimiv sejemski program ter povedala, da na ministrstvu sejem vidijo kot prostor, kjer se lahko vsi deležniki srečajo, razpravljajo in iščejo skupne rešitve tako za zdravje posameznika kot za zdravje populacije.

Sejem MEDICAL vabi do sobote 16. aprila s predstavitvami sodobnih načinov odkrivanja, zdravljenja, lajšanja bolezni ter z najboljšimi terapevtskimi praksami in dosežki. Ozavešča o pravicah in možnostih, ki izhajajo iz obveznega, dopolnilnega in nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja. Omogoča in vzpodbuja izmenjavo izkušenj razstavljavcev med bolniki in medicinskimi strokovnjaki. Širi načela sodobne in etične skrbi za zdravje in zastopa vsa področja takšne skrbi. Ponuja uporabne delavnice in zanimive strokovne posvete ter skrbi za dobro počutje z izbrano in dietetično ponudbo jedi.


Več v Gospodarstvo