Brez Janževca ni dobrega špricarja

V Radencih trinajstica vinskih kandidatov in vaška tržnica

Filip Matko, sobota, 16. april 2016 ob 22:27
Zbrani vsi s priznanji

Zbrani vsi s priznanji

Zavod za turizem in šport Radenci je v sodelovanju z Radensko d. d. pripravil v soboto, 16. aprila dopoldne, že peto tradicionalno prireditev za naslov »Radenski špricar«. Ta laskavi naslov za leto 2016 je osvojila družba Radgonske gorice iz Gornje Radgone, kajti že vrsto let je znano, da brez vina Janževec ni pravega špricarja, seveda ob naravni mineralni vodi Radenska Classic.

To je potrdila tudi petčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali: predstavnica Radenske Elizabeta Budja, enologinja Barbika Žunič iz Ljutomera, ex-vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Anja Trstenjak, vinski vitez dr. Alojz Slavič in predsednik komisije Otmar Babič, ki vodi Kodeličevo klet. Kar pred občinstvom je komisija opravljala svoje delo na platoju pred banko in pošto v središču Radenec, ko je istočasno potekala tudi aprilska vaška tržnica. Oceniti je bilo treba trinajst vrst špricarjev (vino in Radenska Classic), kajti svoj vinogradniški pridelek so za naslov »Radenski špricar« ponudili: Ivan Korošec z Rožičkega vrha (zvrst), Vinogradništvo Natalija Rihtarič iz Boračeve (zvrst), Vinogradništvo Klobasa iz Okoslavec (zvrst), Marijan Mir s Polic (Renski rizling), Janko Rožman iz Bakovec (zvrst), Društvo prijateljev druženja s Kapele (zvrst), Nada Ilješ iz Radenec (zvrst), Dragotin Lepoša iz Radenec (zvrst), Slavko Grosman iz Radenec (Renski rizling), Kmetija Fleisinger iz Spodnjih Ivanjec (bela zvrst Ivan), Vina Bratuša z Aženskega vrha (Bratuševo vino zvrst in Bratušev Cuvee) in Radgonske gorice d.d. (Janževec).

Prireditev, na kateri so dijakinje in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci ob svojih mentorjih pripravljali in ponudili obiskovalcem bograč ter domači kruh, kot tudi napitke, je ves čas povezoval Emil Šmid, priznanja pa sta podpisala direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci Sonja Billy (je tudi priznanja razdelila prejemnikom) in direktor Radenske d.d. Marian Šeftovič: 1. mesto špricar z vinom Janževec Radgonske gorice d.d., 2. mesto špricar z Bratuševim vinom zvrst Vina Bratuša z Aženskega vrha, 3. mesto špricar z vinom zvrst Društva prijateljev druženja s Kapele, 4. mesto pa špricarjem z vinom vseh ostalih desetih sodelujočih vinogradnikov.

Na tradicionalni vaški tržnici pa so v soboto, 16. aprila dopoldne, sodelovali: Zavod za turizem in šport Radenci (prodaja bučnega olja in spominkov), Čebelarstvo Metka in Roman Bogdan iz Šratovec (med z zaščiteno geografsko označbo !), zasebnica Branka Janežič iz Velikega Brebrovnika (vuge in druge igrače), Suhorobarstvo Stanislav Cer s Polic, z ročnodelskimi izdelki Sonja Francelj iz Trnja ter s svojimi izdelki Slavka Miklavec iz Kruplivnika.


Več v Družabno