Soča pred Zvezdo, Kihačo in MIR-om

Ekipa KŠD Klub Soča slavila na I. golažijadi »Izvir – Gornja Radgona 2016«

Prlekija-on.net, nedelja, 17. april 2016 ob 14:26
Vsi zmagovalci I. golažijade Izvir - Gornja Radgona 2016

Vsi zmagovalci I. golažijade Izvir - Gornja Radgona 2016

Gostilna Izvir iz Gornje Radgone in Društvo za ohranitev jedi naših babic "Kihača" iz Vogričevcev sta v soboto, ob omenjenem gostišču v bližini Lisjakove struge, pripravili enkratno druženje številnih gostov, predvsem ljubiteljskih kuharjev. Ob lepem in sončnem, a nekoliko vetrovnem vremenu, so namreč organizirali I. golažijado "Izvir – Gornja Radgona 2016", na kateri se je pomerilo kar 18 ekip z obeh bregov reke Mure, torej predvsem iz Prekmurja, Prlekije in Slovenskih Goric.

Ekipe profesionalnih in ljubiteljskih kuharjev, saj omejitev ni bilo, so kuhale klasični goveji golaž, za katerega so sestavine prispevali organizatorji, za ostalo pa so se tekmovalci odločali samostojno, in na koncu se je ugotovilo, da so vse ekipe v glavnem skuhale dobro jed, kajti niti ena žlica golaža ni ostala. Po ocenjevanju so namreč golaž brezplačno razdelili obiskovalcem, prav tako so gostinci iz Izvira ves dan brezplačno, pravzaprav za prostovoljne prispevke, delili sočen golaž in tudi hrustljave langaše s česnom. Tako nihče ni ostal lačen, še manj pa žejen, saj so takšni in drugačni napitki tekli v potokih.

Poleg kuharjev in organizatorjev pa so največ dela imeli člani strokovne komisije, predsednik Fredi Kranjec iz šova gostilna išče šefa, ter člana Ivan Kraljič in Joško Črešnjevec. In medtem ko so v času kuhanja nadzirali potek del ter urejenost delovnih površin, so se po končanem kuhanju umaknili v prostore gostilne, kjer jih je čakalo najtežje delo, ki pa so ga opravili več kot uspešno. Na koncu so ugotovili, da je med vsemi golaži izstopal tisti, ki sta ga skuhala Evgen Podlesek in Marjan Hamler iz ekipe Kulinarično športno društvo Klub Soča iz Črešnjevcev. Za njimi se je uvrstila ekipa Zvezda iz Beltincev, za katero sta kuhala Darko Brišan in Milan Kolar, ki ga mnogi Slovenci poznajo kot odličnega izdelovalca domačih salam, saj je med drugim že štirikrat slavil na "Pomurski salamiadi", tudi letos. Popolnoma izenačeni sta bili ekipi Društvo "Kihača" in MIR iz Motovilcev, tako da so organizatorji, namesto enega, morali nagraditi dve tretji mesti. Vseh preostalih 14 ekip je potem osvojilo "nehvaležno" 4. mesto.

Priznanja in nagrade najboljšim, pravzaprav vsem ekipam, ki so obljubile udeležbo tudi prihodnje leto, sta podelila organizatorja Pamela Merklin in Igor Slokan, za prijetno glasbo pa je poskrbel znani pomurski glasbenik Mark Tivadar.


Več v Družabno