Intarzije samouka s Kobilščaka nad Radenci

Razstavljal na 5. hišnem sejmu Nirosa na Cankovi

Filip Matko, ponedeljek, 18. april 2016 ob 20:05
Intarzija Edvarda Ketiša

Intarzija Edvarda Ketiša

V dneh od 15. do 17. aprila je na Cankovi potekal 5. hišni sejem NIROSA, kovinarstva Janeza Tišlerja. Na sejmu je sodelovalo preko 30 zasebnih podjetnikov in obrtnikov različnih strok, v enem izmed prostorov pa je bila na ogled tudi razstava intarzij.

Kot samouk je Edvard Ketiš intarzije pričel izdelovati že v rani mladosti, ki to svojo strast sedaj kot 69-letnik nadaljuje na svoji domačiji na Kobilščaku 15/a nad Radenci. In kaj lahko zapišemo o tej umetniški zvrsti ? Že iz sedmega stoletja je iz Egipta znana intarzija kot okrasni vložek v lesu, zlasti iz drugobarvnega lesa. Podobna tehnika je inkustracija, kjer pa gre za okrasni vložek iz kamna, biserovine ali slonove kosti. Pri intarziji gre za posebno tehniko obdelave lesa, ko se uporablja različne oblike, velikosti in vrste lesa, da bi se ustvarila mozaična slika z iluzijo globine. Je ustvarjena z izbiro različnih vrst lesa ter upošteva njihove naravne vzorce zrn in barvo za ustvarjanje razlik v vzorcu. Vsak kos lesa se posebej nareže v ustrezno obliko in se ga vstavi v vzorec. Ko so posamezni kosi popolni, se zlepijo na podlago in tako nastane prava podoba.

Edvard Ketiš je na Cankovi razstavil 13 intarzij: Prešanje grozdja, Riba, Metulj, Štorklja v vodi, Čebela na cvetu, Jimi Hendrix, Ples smrti, Radenska etiketa, Jelen v gorah, Čebelar, Kozjanska domačija, Kovačeva domačija ter Morski polž na mizi.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje