Larisa Srša, osmošolka, ki navdušuje s pozavno, tudi v mednarodnem merilu

Na tekmovanjih v igranju pozavne prejema najvišje število točk

Prlekija-on.net, četrtek, 21. april 2016 ob 18:59
Larisa Srša

Larisa Srša

Larisa Srša, doma v Radoslavcih, učenka 8. razreda  OŠ Mala Nedelja, se je pred leti navdušila za igranje pozavne in po petih letih igranja tega glasbila gotovo spada med najboljše instrumentaliste v svoji kategoriji, kar dokazujejo rezultati različnih tekmovanj v zadnjih letih.

Larisin profesor je g. Andrej Karba, s katerim vadita dvakrat na teden, korepetitorka na nastopih in tekmovanjih pa je prof. Darja Slejko. Gotovo je zasluga g. Andreja, da je Larisa postala tako izvrstna pozavnistka, saj svoja znanja, motivacijo in energijo uspešno prenaša na svojo učenko.

Učitelj Andrej o svoji učenki pravi: »To kar je uspelo Larisi, mislim,  da ni še nikomur pri nas med tako mladimi glasbeniki do sedaj! Zmagala je tri mednarodna tekmovanja! Eno od teh ni bilo tekmovanje samo med pozavnisti (se pravi enak instrument), ampak med vsemi trobili, kjer je res težko prepričati komisijo! Larisi je to uspelo!

Larisa je res zelo glasbeno talentirana, predvsem pa se tukaj odraža njena predanost temu instrumentu, predanost do dela, samodisciplina in želja po uspehu!

Spomnim se, ko sva s sodelavcem prišla na malonedeljsko  šolo predstavit trobila in je Larisa poskušala prvič  pihnit v pozavno! Že prvič ji je s tisto mojo kratko razlago, kako se piha v pozavno, pozavna zazvenela zelo dobro. Seveda sem ji takrat dejal, da vidim pri njej velik potencial,  in da bi pozavno morda lahko res zelo dobro igrala! Potem se je res vpisala v glasbeno šolo in že hitro mi je dala vedeti, da bi rada to počela kasneje tudi poklicno! (ali igrala ali poučevala pozavno).

Če se kdo pri tako mladih letih odloči za tako stvar in potem res dela na tem, potem je takega učenca res užitek poučevati in spremljati skozi leta. Predvsem pa je v prednosti.«

Starši so ji nato že v drugem razredu glasbene šole kupili odličen profesionalni instrument, kar ji je seveda spet dalo nov zagon. Tako je lahko maksimalno razvijala svoje sposobnosti igranja in hitro napredovala.

Na letošnjih tekmovanjih je Larisa vedno prejela najvišje število točk:

- konec februarja je na mednarodnem tekmovanju za pihala in trobila Davorin Jenko v Beogradu (Srbija) v kategoriji A (pozavna) dosegla 98,75 točk (od 100 možnih), 1. mesto, 1. nagrado in Laureat!

v začetku marca je na mednarodnem tekmovanju Svirel (Slovenija) v kategoriji D (vsa trobila) dosegla 98 točk (od 100 možnih), 1. mesto, 1. nagrado, ter finalni nastop na zaključnem koncertu, (za katerega so bili izbrani le nekateri zmagovalci posameznih kategorij in disciplin)!

- nekaj dni kasneje pa je zmagala še na mednarodnem tekmovanju za pihala in trobila WOODWIND&BRASS Varaždin, kjer je v kategoriji C (pozavna) osvojila 99,50 točk (od 100 možnih), 1. mesto in 1. nagrado!

Na vseh treh tekmovanjih so žiranti, kot tudi drugi poslušalci bili maksimalno presenečeni, kako Larisa igra pozavno! Komisija je bila mednarodna: (Anglija, Švica, ZDA, Madžarska, Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Srbija...) in večina kaj takegapri tej starosti še ni slišala, čeprav so redni člani komisij po svetu!

Marsikdo si niti ne misli, koliko truda je potrebno, da je na koncu dosežen nek rezultat! Da je to ogromno odrekanja in vsak dan več ur vadenja instrumenta! To ni več zabava, to je resno in težko delo, s katerim vedno iščeš neke nove cilje in si postavljaš meje, ki pa jih čez čas spet "podiraš". Večinoma si pri vsem tem sam, tako da brez volje, resnosti, odnosa do dela in največ samokontrole in discipline do dela, kaj takega ni mogoče izpeljati oz. zdržati.

Larisa igranju pozavne nameni veliko svojega prostega časa, hkrati je pa tudi odlična učenka OŠ Mala Nedelja, ki sploh ne koristi statusa glasbene umetnice.

Iskrene čestitke mentorju in Larisi in uspešno naprej.

Andrej Karba in Breda Žunič


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje