V pričakovanju rekordne udeležbe na novi progi preko dveh držav

Ogledate si lahko animacije tekaških prog na maratonu

Prlekija-on.net, petek, 22. april 2016 ob 11:52
Silas Kiprono Too, zmagovalec 42km 2015, foto: Mediaspeed

Silas Kiprono Too, zmagovalec 42km 2015, foto: Mediaspeed

»V organizacijskem odboru 36. Maratona treh src smo zelo veseli, da smo letos s progo, ki bo v soboto, 21. maja, kar štirikrat prečkala mejo med Slovenijo in Avstrijo, uspeli uresničiti željo mnogih tekačev po enem samem krogu,« je o ključni novosti najbolj srčnega športnega dogodka v Sloveniji na današnji predstavitvi v Gornji Radgoni spregovoril Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora. Prijave na Maraton treh src, ki že 36 let poteka pod okriljem Radenske, bodo na spletni strani www.maraton-radenci.si odprte še do 5. maja, prijava pa bo seveda mogoča tudi še na dan prireditve.

Kot je poudaril Boštjan Gerlec, pri maratonih, ki imajo dva kroga, motivacija v drugem krogu precej pade, en krog pa je tudi priporočilo Zveze mednarodnih maratonov in cestnih tekov AIMS, ki je novo progo Maratona treh src tudi uradno izmerila in potrdila. »Prvi pozitiven odziv na novo progo je prišel takoj na začetku s strani naših avstrijskih sosedov, ki so idejo sprejeli z odprtimi rokami in nam zavzeto pomagajo pri njenem uresničevanju. Nova proga je bila zelo všeč tudi testnim tekačem, ki so jo pretekli ob uradni meritvi.« To je potrdil tudi Igor Škrinjar, eden od testnih tekačev, ki je poudaril, da je proga razgibana in atraktivna. »Maraton treh src zame tudi z novo progo ostaja najljubši tekaški dogodek in prav vsem priporočam, da pridejo v Radence in se na lastne noge prepričajo o tem,« je dejal Škrinjar.

V pričakovanju rekordne udeležbe
Najbolj oprijemljiv dokaz, da je bila odločitev za novo traso pravilna in da je nova proga privlačna, pa je že zdaj bistveno večje število prijav kot v enakem obdobju lani. Organizatorji zato pričakujejo rekordno udeležbo in čudovit tekaški praznik na maratonu, ki slovi po neverjetnem vzdušju. K slednjemu pomembno prispevata dolgoletna podpora Radenske ter okoli 900 prostovoljcev, kar predstavlja skoraj polovico vseh prebivalcev Radencev.

Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora, je podrobneje predstavil vse proge, ki jih imajo udeleženci Maratona treh src na voljo. To so veliki maraton Radenska Classic (42,195 km), polmaraton Radenska Light (21,098 km), tek Radenska Naturelle (10 km), Oazin tek (5,5 km) ter tekmovanje v nordijski hoji (9 km). Tu je seveda še netekmovalni program, ki bo obsegal Veveričkin in srčkov tek za otroke ter Pohod treh src.

Trdno partnerstvo
Maratona treh src si ni mogoče predstavljati brez partnerstva z Radensko, ki ta dogodek podpira že od vsega začetka. Tako dolgotrajna partnerstva v športu so tudi v svetovnem merilu prava redkost. Kot zagotavlja direktor Radenske Marián Šefčovič, Radenska tudi v prihodnje ostaja velika podpornica slovenskega športa, »saj pri športu brez velikega srca prav tako ne gre. Izjemno me veseli, da lahko ob že 36. Maratonu treh src ponovno pokažemo, kako predani smo v Radenski tej prireditvi in kako zavezani smo promociji zdravega načina življenja. Naša osredotočenost na podporo športu in športnikom se ne bo spremenila, saj si tudi skupina Kofola prizadeva za zdrav način življenja ter na Češkem, Slovaškem in Poljskem podpira kar okoli dvajset različnih tekaških prireditev in kopico drugih športnih aktivnosti, organizacij in tekmovalcev

Sporočilo prijateljskega sodelovanja
Na predstavitvi so o pomenu Maratona treh src za lokalno skupnost, o pomenu sodelovanja in preseganja različnih oblik meja spregovorili tudi župani petih občin, skozi katere bo letos potekal Maraton treh src - Janez Rihatrič, župan občine Radenci, Stanislav Rojko, župan Gornje Radgone, Drago Vogrinčič, župan Cankove, Franc Horvat, župan občine Tišina ter župan avstrijske občine Bad Radkersburg Heinrich Schmidlechner. »Zelo me veseli, da bo svetovno znani Maraton treh src ponovno potekal tudi skozi Bad Radkersburg. S tem smo si sosedje, ki si delimo življenjski prostor, še korak bližje, kar pomembno prispeva h kakovosti življenja na obeh straneh meje. Maraton v sebi nosi sporočilo prijateljskega sodelovanja in podpore. Še posebej v teh časih je ključno, da drug drugemu zaupamo, saj bomo izzive in naloge prihodnosti lažje premagali in izpeljali skupaj,« je izpostavil Heinrich Schmidlechner.

Nagy bo lovil normo za Rio, favoriti lanski zmagovalci
V Radence bo tudi letos prišla lanska nekoliko presenetljiva zmagovalka Gladys Jepkurui Biwott, tu pa bo tudi njena sonarodnjakinja Hellen Jepkosgei Kimutai, lanska zmagovalka maratona v Bratislavi. Med favoritinjami bosta zagotovo tudi Marija Vrajić, ki bo barve Hrvaške letos zastopala na Olimpijskih igrah v Riu, ter Madžarka Helen Csönge.

Tudi med moškimi se bosta v Radence vrnila lanski zmagovalec, Kenijec Silas Kiprono Too, ter tretje uvrščeni na lanskem polmaratonu Joel Maina Mwangi, ki bo tokrat meril moči na 42 kilometrov dolgi progi. Njun kolega Tamás Nagy, madžarski maratonski prvak leta 2014, pa bo na Maratonu treh src skušal doseči olimpijsko normo za Rio.

Kot poudarja predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, bo Maraton treh src štel tudi za državno prvenstvo v maratonu. »Maraton treh src je 'crèm de la crème'  slovenskih športnih dogodkov, zame vsekakor eden najlepših. Tekaških dogodkov v Sloveniji je sicer kar okrog 600 in v Atletski zvezi Slovenije se zavedamo, kako pomembno je sodelovanja zveze s tovrstnimi dogodki, saj prav rekreativni dogodki predstavljajo športno bazo

Maraton treh src bo 50. maraton Helene Javornik
Na Maratonu treh src se bo pisalo veliko lepih tekaških zgodb. Tako bo v Radencih normo za olimpijske igre potrjeval Anton Kosmač, ki je normo sicer že dosegel ali v Zagrebu, a jo mora letos še potrditi na polmaratonu s časom 1:08. Olimpijsko normo je že dosegel tudi slepi maratonec Sandi Novak, ki je že potrdil udeležbo na polmaratonu Radenska Light, maratonsko progo Radenska Classic pa bo nekaj tednov po svojem 50. rojstnem dnevu kot svoj natanko 50 maraton pretekla nekdanja slovenska olimpijska predstavnica Helena Javornik. »To je res čudovita zgodba, zgodba o vrhunski karieri in o enkratni ženski, zato smo izjemno ponosni, da je Helena za svoj 50 maraton izbrala prav nas,« je izpostavil Marko Pintarič. Helena Javornik je na Maratonu treh src doslej nastopila že 17-krat, od tega je šestkrat zmagala na maratonu, prav tolikokrat na polmaratonu ter enkrat na teku na 10 kilometrov.

V Radence prihajajo tudi nordijci
Radenska je tudi zlati sponzor Slovenske nordijske reprezentance, zato se Maratona treh src že tradicionalno udeležijo tudi naši smučarski skakalci in tekači, ki udeležencem tudi podeljujejo medalje, včasih pa presenetijo tudi z odličnimi rezultati. Tako je lani Lea Einfalt osvojila drugo mesto v polmaratonu in s tem postala državna prvakinja v tej disciplini, Katja Višnar pa je v teku na 10. kilometrov osvojila 3. mesto. »Ker so naši zimski športniki trenutno na zasluženih počitnicah, o konkretnih imenih nordijcev trenutno še ne moremo govoriti. Bodo pa razdeljeni v dve ekipi, ena bo v cilju podeljevala medalje tekačem, druga, sestavljena predvsem iz smučarskih tekačev, pa bo tekla različne dolžine. Lahko pa potrdimo, da bo na prireditvi sodeloval tudi Filip Flisar, ki bo, med drugim, podeljeval medalje svojim "sodelavcem" na podelitvah vojaških kategorij,« je razkril Marko Pintarič.

Ne le za dan, v Radence se gre za ves vikend
Maraton treh src slovi kot izjemen športni, pa tudi družabni dogodek,  saj je za popoln užitek in zabavo  poskrbljeno od jutra do večera. V petek, 20. maja, bo tako v Hotelu Radin potekala tradicionalna otvoritev 36. Maratona treh src s humanitarnim dogodkom, v soboto, na dan maratona, pa bo dogajanje spremljal bogat program dnevnih dogodkov, ki bodo obsegali vse od nastopov glasbenih in plesnih skupin do jahalnega in bralnega kotička. Od 8. do 14. ure bo v Hotelu Radin obratoval tudi brezplačni vrtec za najmlajše v sodelovanju z Vrtcem Radenci, večer pa bodo razgreli nihče drug kot Big Foot Mama.

Kot je malo za šalo, malo zares poudaril Gorazd Gider, predstavnik Zdravilišča Radenci, Radenci v nasprotju s splošnim prepričanjem niso na koncu sveta, temveč le kakšno urico in pol udobne avtocestne vožnje iz prestolnice.

»Neverjetna energija maratona, živahno večerno dogajanje, čudovita narava pokrajine ob Muri ter kulinarične dobrote so res dobri razlogi, da iz tekaške dogodivščine nastane nepozaben konec tedna.« Da bi ga udeležencem še bolj približali, v Zdravilišču Radenci vsako leto pripravijo poseben maratonski paket, ki, med drugim, vključuje dve nočitvi s polpenzionom, startnino za izbrani tek (velja za rezervacije do 5.5.), masažno kopel za noge in neomejeno kopanje v termah. Tekači in pohodniki pa bodo ob prijavi deležni še presenečenja v obliki posebne ugodnosti za kopanje v termalnem kompleksu Zdravilišča Radenci. Slednje, ki je danes del največje turistične skupine v Sloveniji, delujoče pod blagovno znamko Sava Hotels&Resorts, je namreč z dogodkom še posebej povezano, saj je sta start in cilj vse od začetka prireditve pa do danes pred osrednjim hotelom Radin, ki se, med drugim, ponaša tudi z oznako »pohodniški hotel«.

Vse informacije o Maratonu treh src so na voljo na spletni strani maraton-radenci.si, o paketu Maratonski vikend pa na spletni strani Zdravilišča Radenci.

Za pomoč pri prijavi lahko udeleženci 36. Maratona treh src pokličejo tudi na telefonsko številko 041 811 708 ali pišete na info@maraton-radenci.si.

Maraton treh src

POTEK PROGE VELIKEGA MARATONA RADENSKA CLASSIC
Proga bo tekače velikega maratona Radenska Classic vodila iz Radencev v Gornjo Radgono, kjer bodo tekači prečkali most na Muri - in s tem mejo med Slovenijo in Avstrijo - ter pot nadaljevali preko avstrijske Radgone (Bad Radkersburga) in Zenkovcev (Zeltinga) nazaj v Slovenijo, skozi Cankovo, Skakovce, Krajno in Gederovce, nato pa spet za nekaj časa v Avstrijo, skozi Žetince (Sicheldorf) in Potrno (Laafeld) nazaj v Radgono in ponovno preko Mure v Gornjo Radgono, od tu pa skozi Orehovce in Boračevo do cilja v Radencih.

Trase maratona
Maraton treh src

VIDEO ANIMACIJE PROG


Več v Šport