Prekmurje bogatejše za nov knjižni dar

Dr. Bojan Zadravec predstavil novo knjigo prekmurskih molitev in nabožni pesmi za otroke z naslovom »Prosi, pa dobiš«

Jože Žerdin, ponedeljek, 25. april 2016 ob 09:25
Bojan Zadravec

Bojan Zadravec

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je dr. Bojan Zadravec, sicer po rodu doma iz Lipe v župniji Turnišče, zaposlen pa je v Ljubljani, ob sodelovanju mag. Franca Kuzmiča, Avgusta Ošlaja in Akoš Dončeca predstavil novo knjigo, ki ji je dal naslov »Prosi, pa dobiš«. Gre za zbirko arhaičnih prekmurskih 40 molitev in 40 nabožnih pesmi za otroke.

Vsa zbrana dela je dr. Bojan Zadravec zbiral in urejal po ustnem pripovedovanju starejših ljudi, gradivo pa je črpal iz številnih knjig in molitvenikov, predvsem se je osredotočil na knjige, Mikloša Kuzmiča iz leta 1883 iz različnih časopisov, ki so izhajali v prekmurščini, to je Marijin Ograček, Prijatelj, Kleklinove novine. V najnovejši knjigi so zbrane molitve in pesmi v sodobni obliki, opremljene so s številnimi nabožnimi slikami, priložen pa je tudi prekmurski slovar, kjer so zapisane in zbrane stare prekmurske besede, ki so se uporabljale nekoč in kako se uporabljajo danes. Spremno besedilo v knjigi pa je napisal upokojeni mariborski škof dr. Jožef Smej.

Avtor in zbiralec dr. Bojan Zadravec je knjigo izdal z namenom, da bi bilo Prekmurje na področju kulturne dediščine bogatejše. Poleg nekaterih prekmurskih duhovnikov se je na predstavitvi knjige zbralo veliko število obiskovalcev, ki so pohvalili nov knjižni dar za Prekmurje. Ob tej priložnosti je nekaj pesmi zapel mešani pevski zbor iz Lipe, igralec Gorazd Žilavec pa je prebral nekaj pesmi iz najnovejše knjige dr. Bojana Zadravca. Ob koncu predstavitve se je avtor knjige s posvetilom podpisal v svojo knjigo, katere so kupili obiskovalci. Zbrani denar se bo namenil za ustanovitev Inštituta za Prekmurje, ki naj bi se ukvarjal in zbiral knjižna dela, zavzemal za kulturno, gospodarsko in duhovno področje.


Več v Kultura in izobraževanje