Križem kapica na »potepu« po osnovnih šolah

Slovesni sprejemi v RK ob 150-letnici slovenskega RK

Filip Matko Ficko, torek, 10. maj 2016 ob 15:05
Enajst novosprejetih v RK na OŠ Bakovci

Enajst novosprejetih v RK na OŠ Bakovci

V nedeljo, 8. maja, se je uradno pričel letošnji Teden Rdečega križa Slovenije in kot vemo, je bila v Gradacu v Beli krajini okrogla miza z naslovom »Povsod in za vsakogar. Že 150 let !«, kajti v tem kraju je 18. junija 1944, na tedaj osvobojenem slovenskem ozemlju v času 2. svetovne vojne bila sklicana skupščina Rdečega križa Slovenije, ki jo je sklicalo predsedstvo Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta v sodelovanju z Glavnim štabom narodnoosvobodilne vojske Slovenije.

Na prvi delovni dan v tem tednu, 9. maja, pa je na Podružnični Osnovni šoli Dokležovje(šola sodi v okvir Osnovne šole Bakovci, a teritorialno v Občino Beltinci) bila četverica učenk in učencev sprejetih v to najstarejšo humanitarno organizacijo na svetu. Sprejem je pripravila tamkajšnja razredničarka 2. b razreda Sabina Rožman, v goste pa je prišel dolgoletni aktivist RK (spodaj podpisani !), ki je šolarkam in šolarjem vlogo in namen humanega poslanstva Rdečega križa približal v obliki zgodbice o Križem kapici.

Podobni obisk je bil isti dopoldan opravljen še v 2. a razredu Osnovne šole Bakovci, kjer je razredničarka Andreja Kosednar Lebar, ob njej pa je na šoli mentorica krožka Rdečega križa Dragica Smodiš. Sprejetih je bilo enajst učenk in učencev, ki so po poslušanju zgodbice o Križem kapici še zapeli in zaplesali. Podeljene so bile izkaznice novim mladim članom RK,  Območno združenje Rdečega križa Slovenije v Murski Soboti pa je vsem učencem podarilo zloženko Križem kapica, balonček RK ter komplet šolskih barvic.

Teden Rdečega križa s posebno obeležitvijo letošnje 150-letnice se bo praznoval do konca tega tedna, do 15. Maja, sledili pa bodo sprejemi novih mladih članov v to najstarejšo humanitarno organizacijo na svetu, kot tudi številna druženja prostovoljk in prostovoljcev RK ter predavanja.


Več v Kultura in izobraževanje