Stotnija vaščanov in gasilcev pri vaški kapelici

Sv. Florjan je »maševal« tudi na Meleh

Prlekija-on.net, četrtek, 12. maj 2016 ob 18:06
Florjanova maša na Meleh

Florjanova maša na Meleh

Podobno kot marsikje med slovenskimi gasilci, je tudi na Meleh pri Gornji Radgoni, potekala tradicionalna, 7. Florjanova maša. Pri tamkajšnji vaški kapeli, kjer je potekala sveta maša za žive in pokojne gasilce in vaščane, katero je daroval radgonski kaplan Andrej Lažeta, se je udeležila približno stotnija domačinov in gasilcev iz Melov, Orehovcev in Spodnje Ščavnice.

Predsednik PGD Mele Andrej Bohinec, ki je pozdravil vse prisotne, je tudi za v bodoče povabil gasilska društva radgonske gasilske zveze, da se jim pridružijo pri počastitvi gasilskega zavetnika sv. Florjana. Sicer pa, po maši so se vsi prisotni preselili v vaški gasilski dom kjer je bila pogostitev. Mimogrede pa se je že zgodilo, da zaradi dežja ni bilo možno izpeljati obreda sv. maše pri vaški kapeli, tako da je, poleg pogostitve, tudi maša potekala v vaško gasilskem domu.

Gostitelji Florjanove maše, Prostovoljno gasilsko društvo Mele je sicer bilo ustanovljeno leta 1910, takrat kot PGD Mele-Šratovci. Leta 1952 pa je PGD Mele začelo samostojno pot. Društvo danes šteje preko 85 članic in članov, od česa jih je 21 v operativi, ter devet mladincev. PGD Mele ima tudi dve tekmovalni ekipi, ki dosegajo lepe rezultate. Ponosni pa so tudi, da je lani (2015) bilo na Meleh organizirano medobmejno gasilsko tekmovanje Slovenija – Avstrija, z več kot 40 ekipami. Takrat so za delo poprijeli vsi vaščani in ne le gasilci. Predsednik društva je sicer Andrej Bohinec, poveljnik Anton Kokol, tajnica Tanja Podlesek in blagajničarka Alenka Kokol.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje