Slovenski kosci in kosice so na travniku pri Copekovem mlinu v Mali Polani nabrusili kose

Državno prvenstvo v košnji trave z ročnimi kosami

Jože Žerdin, petek, 13. maj 2016 ob 12:09
Državno prvenstvo v košnji trave z ročnimi kosami

Državno prvenstvo v košnji trave z ročnimi kosami

Sekcija Polanski Pücki, ki deluje v okviru Društva ŠTRK Velika Polana je na travniku pri Copekovem mlinu ob potoku Črnec v Mali Polani, ob pomoči občine Velika Polana in Društva koscev in kosic Slovenije pripravila državno tekmovanje koscev in kosic Slovenije.

Za občino Velika Polana in pridne in marljive člane sekcije Polanski Pücki je bil to velik izziv ter hkrati obveza, da se je državno tekmovanje v košnji trave na travnikih lepo izpeljalo. Koscem in kosicam pa je kot nalašč bilo naklonjeno lepo sončno vreme, zato je bil obisk obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije zelo velik. Vsi, ki so se udeležili državnega tekmovanja v košnji trave so imeli kaj videti, predvsem pa najboljše slovenske kosce in kosice. Sočasno pa so Polanski Pücki pripravili še društveno tekmovanje koscev z ročnimi kosami.

Polanski Pücki so obiskovalcem med drugim pokazali kako so nekoč na polanskih travnikih njihovi predniki kosili travo za živino. To so bili časi, ko na kmetih še ni bilo kosilnic in drugih kmetijskih pripomočkov za spravilo trave in sena. Obiskovalci pa so si še lahko ogledali razstavo starega kmečkega orodja, ki vse bolj tone v pozabo.

V ročni košnji se je pomerilo nekaj čez 30 koscev in kosic, ki so tekmovali v različnih starostnih kategorijah vseh starosti. Parcele na travnikih v Mali Polani so bile oštevilčene in vsak tekmovalec je moral najprej koso nabrusiti in začeti kositi, dokler svoje »male parcele« ni pokosil. Najbolj zanimiva je bila košnja v kraljevi disciplini, kjer se kosi določena izmerjena parcela. Kosci so na državnem tekmovanju kosili z različnimi ročnimi kosami.

Letos čaka Društvo koscev in kosic še nekaj tekmovanj in ob koncu letošnjega tekmovanja bodo razglasili najboljše slovenske kosce in kosice, ki se združujejo in povezujejo v društvo iz vseh koncev Slovenije, veliko jih je tudi iz Prekmurja.


Več v Družabno