Veržejske travnike so prekrile bele narcise

Bele poljane narcis v Veržeju

Jože Žerdin, nedelja, 15. maj 2016 ob 10:29
Okolico Veržeja so v teh dneh, ko občina Veržej praznuje občinski praznik, prekrile bele poljane narcis. V občini Veržej so na narcise nadvse ponosni, kajti narcisne travnike si ogleda veliko število turistov in drugih naključnih obiskovalcev iz bližnjih Term Banovci, ki občudujejo narcise.

Nekoč pred leti so na travnikih, kjer rastejo narcise, pripravljali zabavne prireditve, kjer so izbirali Miss narcis, najlepše dekle leta. Pred leti je sicer Turistično društvo Veržej en del travnika, kjer rastejo narcise zaščitilo, a kljub temu so jih nepridipravi trgali. Danes, ko so bele poljane narcis zacvetele so naredile pravo čudovito pašo za obisk in za oči. Vsi, ki obiščejo bele poljane narcis pri Veržeju se naužijejo svežega zraka in sprostijo ob pogledu na narcise. Narcise so zaščitene in jih je prepovedano trgati ali izkopavati gomolje. Ljudje se zavedajo naravnega bogastva, a kljub temu jih je iz leta v leto vse manj.

Žal pa veržejska poezija belih narcis traja le kratek čas, roža namreč cveti en teden potem pa ovene. Kmalu ko bodo odcvetele bodo kmetje travnike pokosili, kajti zavedajo se velikega pomena, da se travnikov ne sme prej kositi dokler narcise ne odcvetijo. Kmetje pa travnike, kjer rastejo narcise skrbno obdelujejo, zavest do naravnega bogastva se je namreč spremenila v prid narave.


Več v Narava