Ekskurzija po avstrijski Jugovzhodni Štajerski

DOSOR-jevci obogatili znanje v Vulkanski deželi

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 16. maj 2016 ob 11:48
Pred Tovarno čokolade Zotter, foto: Saša Marija Ratnik

Pred Tovarno čokolade Zotter, foto: Saša Marija Ratnik

Sveti Servacij, ki goduje 13. maja, bi naj pripomogel k sreči in uspehu. Obojega sta se lahko na ta dan (bil je celo petek !) veselili strokovni delavki DOSOR-ja, Andreja Čuk Singhateh in Mojca Kumlanc, ki sta bili zadolženi za organizacijo ekskurzije voditeljic skupin starih ljudi za samopomoč (v DOSOR-ju deluje sedem tovrstnih skupin). Po Vulkanski deželi Jugovzhodne Štajerske v Avstriji je na dan enega izmed »ledenih mož« namreč sonce in toplo vreme razveseljevalo vse iz DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, udeleženke in udeležence ekskurzije od jutra do večera. Ekskurzije so se udeležili še direktorica Mateja Hauser, predstavnica Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije Danijela Zimšek Kralj, kot tudi DOSOR-jev prostovoljec Stanko Ilješ, ki ga vedno spremljata nepogrešljivi prijateljici - diatonični harmoniki.

Prvi postanek udeleženk in udeležencev ekskurzije je bil v vasici Pertlstein, kjer je eden izmed domov za starejše v okviru mreže adcura, ki je v zasebni lasti in ima na Štajerskem šest domov (Gradec, Judendorf, Feldkirchen, Arnfels, Gössendorf in Pertlestein). Dom stanovalkam in stanovalcem nudi visoko kakovostno oskrbo, a po klepetu in izmenjavi izkušenj z zaposlenimi je drugi postanek bil v kraju Bergl, pri zasebni Tovarni čokolade Zotter. Skoraj do neskončnosti je bilo moč okušati kar 170 sladkih izdelkov iz zrn kakavovca v proizvodnih prostorih, na prostem pa se razveseliti številnih domačih živali v živalskem vrtu.

Tretji postanek, po "sladkem" ogledu, je bil pod mogočnim srednjeveškim gradom Riegersburg, ki kraljuje na vulkanskem stožcu, 482 m visoki vulkanski skali, v okraju Vrbna (Feldbach). Že leta 1122 je na tem mestu Rüdiger von Hohenberg zgradil mogočen stavbni objekt, grad, katerega so v naslednjih stoletjih vedno povečevali. Današnjo podobo je dobil v 17. stoletju, ko ga je graščakinja - baronesa Katharina Elisabeth von Galler, rojena Wechsler (»«Gallerin«) dala prezidati. Mogočna zgradba je služila v času vojn s Turki kot utrdba (ščit) za prebivalstvo (okrog 1500 podložnikov v 17. stoletju) in nikdar ni bila zavzeta. Od leta 1822 je grad Riegersburg last lihtenštajnskih knezov in sodi sedaj med najbolj priljubljene izletniške točke na Štajerskem. O tem so se prepričali tudi »Dosorjevci«, ki pa so ta dan, pred večerom obiskali še zasebno PivovarnoBevog v kraju Potrna (Laafeld) v okolici avstrijske Radgone. Lastnik je 32-letni Vasja Golar iz Gornje Radgone, ki je lahko izredno ponosen, da je že vrsto let njegova pivovarna najboljša mala pivovarna v Avstriji ter tretja med 2600 na svetu. Proizvajajo petnajst vrst piv, v Gornji Radgoni pa imajo tudi gostinski lokal Pivohram Golar, kjer se je s pogostitvijo zaključila enodnevna ekskurzija »Dosorjevcev«.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46