Radgonske gorice na strokovni ekskurziji po južni Dalmaciji

Tokrat jih je pot vodila med vinograde in kleti južne Dalmacije Republike Hrvaške na polotoku Pelješcu

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. maj 2016 ob 11:57
Ekskurzija po južni Dalmaciji

Ekskurzija po južni Dalmaciji

V delniški družbi Radgonske gorice, vedno stremijo za tem, da se v podjetju zagotavlja strokovnost, ki je ključnega pomena za uspeh samega podjetja. V ta namen so tudi letos med 13. in 14. majem v podjetju pripravili dvodnevno strokovno ekskurzijo za svoje zaposlene. Tokrat jih je pot vodila med vinograde in kleti južne Dalmacije Republike Hrvaške na polotoku Pelješcu.

Tenologijo dela in zgodbo vinarjev so v dveh dneh dodobra spoznali v oazi črnih vin Dubrovniško-neretvanske županije v vinski kleti Potomje vinarstva Matuško, ter v vinski kleti Orebič vinarstva Korta Katarina. Poizkušali so njihova svetovno znana vina, kot so Pošip, Mali plavac, Dingač, Prošek, Rose, penino Don Mateo itd., ter se seznanili s principom in metodo dela v njihovih vinogradih, kateri se razlegajo po strmih kamnitih pobočjih, nekaj pa tudi na ravninskem delu polotoka Pelješac.

Njihova proizvodnja, ki temelji na kvaliteti in manj na kvantiteti se v kamnitih s soncem obsijanimi pobočjih v veliki meri razlikuje, z delom pri nas. Strojnega dela skoraj ne poznajo v vinogradih, pa tudi zaščita in varstvo v vinogradih so minimalna, kar bistveno zmanjša strošek proizvodnje. Njihovi produkti pa se prodajajo po dokaj višji ceni kot pri nas. Pravijo da se vino prodaja tudi skozi zgodbo, ki zna pritegniti še tako zahtevnega kupca.

Svoje bogato znanje in izkušnje, ki ga imajo in plemenitijo že preko 160 let pridni radgonski vinogradniki, vinarji in peničarji so tako lahko na strokovni ekskurziji primerjali s tehnologijo dela in znanjem vinogradnikov, ter vinarjev v južni Dalmaciji. Prav takšne strokovne ekskurzije pa so dobra popotnica za nadaljnjo kvalitetno delo, katera v podjetju Radgonske gorice seveda niso tuja.

Marjan Slavič


Več v Družabno