Gibojca, gibajnca ali gibanica

V prostorih Turizma na podeželju Tompa na Stari Cesti so izvedli delavnico, kjer so se razkrile drobne skrivnosti priprave slastne prleške gibanice

Prlekija-on.net, torek, 17. maj 2016 ob 10:05
Delavnica priprave prleške gibanice

Delavnica priprave prleške gibanice

Turistično društvo Stara Cesta in Kulturno izobraževalno društvo Kelih sta v prostorih Turizma na podeželju Tompa na Stari Cesti izvedli delavnico, kjer so se razkrile drobne skrivnosti priprave slastne prleške gibanice. Starejše gospodinje uporabljajo ime gibojca ali gibajnca, tako kot so jo imenovali naši predniki.

Srečanje je potekalo v prijaznem okolju ob kmečki krušni peči in seveda v prijetnem vzdušju. V delavnici so bile izdelane tri različice. Potek dela je dokumentiran in recepti zapisani. Izurjena strokovna ekipa društva Kelih je predstavila svoj način izdelave, Nada Tompa je izdelala gibanico, kakršno ponudi svojim gostom in tretja je bila izdelana v sodelovanju vseh pridnih rok in spretnostnih nians.

Turizem na podeželju Tompa je gostil že številne delavnice za pripravo kulinaričnih dobrot, ki so značilne za prleško podeželje. Gospa Nada Tompa je prijazna gostiteljica in tudi odlična kuharica. Prisotnim je predstavila svoj recept, izdelavo in peko gibanice v kmečki krušni peči.

Udeleženke delavnice so bile navdušene in obljubile, da bodo do jeseni pridno trenirale in poslale svoje gibanice tudi na ocenjevanje na prireditev Prleška gibanica.

Ob koncu so se vsi še posladkali z okusnimi gibanicami.


Več v Kultura in izobraževanje