Nagrajenci natečaja Spominska obeležja pripovedujejo, so bili na izletu

Ogledali so si KSEVT v Vitanju in spomenik frankolovskim žrtvam

Branko Košti, sreda, 18. maj 2016 ob 22:40
Nagrajenci natečaja na izletu

Nagrajenci natečaja na izletu

V torek, 17. maja, se je odvilo zadnje dejanje natečaja Spominska obeležja pripovedujejo. Kot so obljubili organizatorji natečaja: Območno združenje slovenskih častnikov Ljutomer, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje - pododbor Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer, so na izlet popeljali učence in dijake, kateri so, po oceni komisije, pripravili najboljše pisne in likovne izdelke na razpisano tematiko.

Nagrajeni učenci osnovnih šol in dijaki Gimnazije Franca Miklošiča, so priznanja in knjižne nagrade, katere so donirale Občine Križevci, Veržej in Razkrižje, prejeli že na spominski slovesnosti na Cvenu ob obletnici ustrelitve talcev na Moti. V torek so se jim na izletu, za katerega je stroške prevoza pokrila Občina Ljutomer, pridružili njihovi mentorji in mentorice, člani vodstev domoljubnih organizacij, katere so natečaj pripravile in člani strokovnih komisij, ki so prispevke ocenjevale. Skupaj so se odpravili v Vitanje in si ogledali Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT), ki kot inštitut in zavod glavnino svojega delovanja posveča raziskavam in razvijanju programov kulturalizacije vesolja. Glavni namen njihove dejavnosti je razvijati kulturne aplikacije za obstoječe vesoljske programe. KSEVT opravlja tudi muzejsko in razstavno dejavnost, ki se zgodovinsko in medkulturno ukvarja z raziskavami vesolja, založniške in izobraževalne dejavnosti ter vodi produkcijo razstav in dogodkov. Tretja glavna dejavnost KSEVT so večpredstavnostni izobraževalni programi za osnovne in srednje šole.

Naslednja postaja izleta je bilo spominsko obeležje v Stranicah pri Frankolovem, kjer je nemški okupator 12. februarja 1945, komaj tri mesece pred osvoboditvijo, storil enega najhujših množičnih zločinov na Spodnjem Štajerskem v času okupacije. Kot maščevanje za smrt najvišjega nacističnega funkcionarja celjskega okrožja, Antona Dorfmeistra, ki je deset dni prej padel v partizansko zasedo, so Nemci v soteski Graben na Stranicah pri Frankolovem na jablane ob cesti obesili sto talcev. Čeprav je bil to eden izmed mnogih in niti ne zadnji zločin med vojno, pa dogajanje na Stranicah, ki je v ljudskem izročilu in zgodovinskem spominu ohranjeno pod imenom frankolovski zločin, vendarle izstopa zaradi dveh stvari. Prva je ta, da je v zameno za življenje enega Nemca okupator umoril sto Slovencev, druga pa je način njihove usmrtitve, ki po svoji brutalnosti dodatno izstopa.

Ob povratku domov so se ustavili v Slovenskih Konjicah in si po obilnem kosilu ogledali enega najbolj urejenih mestnih središč v Sloveniji in tudi v širšem prostoru.


Več v Kultura in izobraževanje