Novelacija celostne prometne strategije Občine Ljutomer

Naložbo sofinancirata Ministrstvo za infrastrukturo in Evropska unija iz Kohezijskega sklada

Prlekija-on.net, četrtek, 19. maj 2016 ob 12:42
Olga Karba in Mateja Bukovec

Olga Karba in Mateja Bukovec

Občina Ljutomer je v mesecu decembru 2015 uspešno kandidirala na razpis Ministrstva za infrastrukturo za pridobitev sredstev za novelacijo celostne prometne strategije Občine Ljutomer. Ocenjena vrednost projekta je znašala 83.623,86 evra z DDV. Upravičene stroške v višini 57.800 evrov bosta predvidoma sofinancirala Ministrstvo za infrastrukturo in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

"Prometna strategija Občine Ljutomer je bila izdelana v letu 2012 in je bila prva prometna strategija v Sloveniji, ki je bila izdelana skladno s smernicami Evropske komisije. V tem času so bile izvedene številne aktivnosti. Tako nameravamo najprej narediti analizo stanja in nato skupaj z aktivnim sodelovanjem občanov preko delavnic, intervjujev in anket skupaj določiti nove cilje, ki jih bomo zasledovali na področju razvoja prometa in prometne infrastrukture v naši občini," je pred podpisom pogodbe z izbranim izvajalcem dejala županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba.

Za izbor izvajalca novelacije prometne strategije je Občina Ljutomer na portalu javnih naročil 25. marca objavila naročilo male vrednosti. Javno odpiranje ponudb je bilo 18. aprila. Ponudbo je oddal en izvajalec in sicer podjetje ZUM urbanizem, planiranje in projektiranje d.o.o., Grajska 7, 2000 Maribor, skupaj s partnerjem podjetje Biro Skiro, ideje za mobilnost d.o.o., Pod jelšami 10, 1000 Ljubljana. Sklep o izbiri izvajalca je bil izdan 3. maja. Pogodbena vrednost znaša 67.800 evrov brez DDV. Novelacija prometne strategije bo izdelana do 30. junija 2017.

Aljaž Plevnik, ki je bil svetovalec že pri izdelavi prve trajnostne prometne strategije pred leti, je ob tem povedal, da je Juršovka, ki je v Ljutomeru preurejena po omenjeni strategiji, kot en "svetilnik", kako preurejati soseske, da se izboljša kakovost življenja in da začnejo ljudje sosesko uporabljati tudi na ulicah, ne le na svojih vrtovih in dvoriščih. Ob tem še je povedal, da je leta 2013 bila strategija uvrščena med tri najboljše na evropski ravni ter da so jo izpostavili celo na enem od dogodkov v Bruslju, kot eno najboljših z vidika vključevanja javnosti. Za Ljutomer je še dejal, da je nasploh svetel primer glede prometa in strategij, saj je ena izmed redkih slovenskih občin, ki dejansko izvajajo prometne strategije.

Predstavnica podjetja ZUM, Mateja Bukovec, je ob tem povedala, da bodo aktivnosti začeli takoj, da bodo lahko javnost vključili še pred dopusti in počitnicami, čemur bo nato sledil zaključek analize, do oktobra pa že seznam ukrepov po različnih področjih.

Pogodbo sta v sredo, 18. maja, v prostorih županata Mestne hiše v Ljutomeru, podpiali županja in predstavnica podjetja ZUM.

Sedite na kolo in se zapeljite v službo
Občina Ljutomer se je v lanskem letu uspešno vključila v vseslovensko akcijo »Pripelji srečo v službo«, ki je bila namenjena vsem zaposlenim v različnih podjetjih in organizacijah. Iz območja ljutomerske občine se je vključilo 60 udeležencev, ki so v času akcije prekolesarili skupno 11.570 kilometrov. Tako je Občina Ljutomer v slovenskem okvirju dosegla 1. mesto kot občina z največ udeleženci na število prebivalcev in 2. mesto kot občina glede na število sodelujočih.

Glede na velik odziv v lanskem letu bo Občina Ljutomer tudi letos sodelovala v tej akciji, saj se zasleduje cilj občine, da se med občani poveča tako uporaba koles kot tudi javnega potniškega prometa. Akcija traja od 16. maja 2016 do 10. junija 2016. Na občini si tako želijo, da se čim več občanov vključi v to akcijo. V četrtek, 22. septembra 2016, bodo v sklopu prireditve Dan brez avtomobila na Glavnem trgu v Ljutomeru z žrebom podelili nagrade, ki jih bo prispevala občina, prav tako pa bodo podeljene nagrade v sklopu celotne kampanje, katere način in pogoje sodelovanja najdete na spletni strani www.pripeljisrecovsluzbo.si.

Za vse podrobnejše podatke o poteku akcije vam je na voljo lokalni koordinator akcije v občini Ljutomer, Mitja Kolbl, telefon 02/584-90 51 ali na elektronski naslov: mitja.kolbl@ljutomer.si.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo