(Ne)aktivni center

ŠIC Ljutomer

Prlekija-on.net, petek, 2. oktober 2009 ob 07:102
Športno-izobraževalni center (ŠIC) Ljutomer

Športno-izobraževalni center (ŠIC) Ljutomer

Ljutomer se bo v kratkem ponašal z objektom, kakršnih je v Pomurju bore malo. Vrata bo namreč odprl sodoben športno-izobraževalni center, namenjen tako gimnazijcem kot rekreacije in tekmovalnosti željnim Ljutomerčanom. Tehnični pregled je bil opravljen, uporabno dovoljenje bo izdano predvidoma novembra, še letos pa naj bi bila tudi slavnostna otvoritev.
Objekt vsaj še 15 let sicer ne bo v lasti ljutomerske občine, ki se je za gradnjo odločila na podlagi javno-zasebnega partnerstva, a bo stal v občini Ljutomer, kar je zdaj tudi najbolj pomembno. Malega človeka namreč ne zanimajo lastniška razmerja ter finančne obremenitve za eno ali drugo stran.

Morda nekateri skomigajo z rameni in razpredajo, da si v tej težki gospodarski situaciji Ljutomer ne bi smel privoščiti tega objekta, vendar ima odločitev zanj tudi ozadje. Gimnazija Franca Miklošiča v Ljutomeru ima visok ugled na Slovenskem, vendar je bil obstoj te izobraževalne institucije nekako pod vprašajem, saj vedno številnejšim gimnazijcem in tistim, ki v Ljutomeru obiskujejo programe znotraj gimnazije, nihče ni mogel zagotoviti dovolj prostora za športno vzgojo.

Gimnazijci so glede prostora za športno vzgojo za več desetletij preskrbljeni, ob dopoldnevih bo dvorana med tednom zagotovo dobro zasedena. Tudi popoldan ne bo težav. Ljubitelji nekaterih tekmovalnih športov, predvsem borilnih, bodo končno dobili primeren prostor, a nekateri bodo pogrešali tekmovalni naboj v Sloveniji priljubljenih iger z žogo. Davno so že časi, ko je imel Ljutomer vrhunski odbojkarski ekipi, pa ob tem neprimerne prostore. Sedaj ima dvorano, ki bo sprejela tisoč gledalcev in več, nima pa športa, ki bi v dvorano pritegnil množico obiskovalcev. Zanesenjaki so pričeli na noge postavljati žensko odbojkarsko ekipo, a ta bo potrebovala nekaj let, da bo prišla v prvo ligo in s tem pritegnila večjo pozornost športnih navdušencev.

Tako tistim, ki bodo objekt upravljali, ne preostane drugega, kot da v začetku uberejo taktiko sposojanja in v Ljutomer privabljajo okoliške prvoligaške ekipe ter s tem poskrbijo, da objekt ob koncu tedna ne bo sameval. V Ormožu imajo rokometnega prvoligaša, v Murski Soboti odbojkarskega. Dejstvo je, da parketa ob ugodni ceni najema ni težko zapolniti, težje je na tribune pripeljati obiskovalce. In množice, ki ob sobotnih popoldnevih in večerih v kolonah stopajo proti vhodu in čakajo na nakup vstopnice za ogled tekme, morajo biti cilj vseh, ki bodo tako ali drugače živeli s tem objektom.


Več v Gospodarstvo