Pedale koles je poganjalo čez 250 udeležencev mednarodnega kolesarskega rally-ja

Beltinci v znamenju 14. mednarodnega rally s starodobnimi kolesi in s sodobnimi kolesi z motorjem

Jože Žerdin, ponedeljek, 23. maj 2016 ob 14:11
Mednarodni rally s starodobnimi kolesi

Mednarodni rally s starodobnimi kolesi

Društvo starodobnikov - ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci je v sodelovanju s sorodnimi društvi, občino Beltinci in Zavodom za turizem in kulturo Beltinci v soboto, 21. maja, pripravilo 14. mednarodni rally s starodobnimi kolesi in starodobnimi kolesi z motorjem. Namen te kolesarske ture je bil ohranjanje in negovanje starih koles iz obdobja 1930 do 1940 s poudarkom na novejših ohranjenih kolesih, ki so primerna za panoramske kolesarske vožnje po cestah.

Okoli 250 udeležencev iz številnih slovenskih starodobnih kolesarskih društev in gostje iz Madžarske, Avstrije, Hrvaške so se s svojimi dvokolesnimi kolesi in oblečeni v starejše obleke, kot so jih nosili v takratnem času, zbrali na dvorišču gradu v Beltincih. Veliko lastnikov koles si je za popotnico mednarodnega kolesarskega rallyija na svoje kolo dalo spleteni cekar, v njem pa malico in vodo v lončeni pujtri. Kolo časa so v Beltincih zavrteli za nekaj desetletij nazaj.

Lepo vreme je bilo kot zanalašč primerno za 20 kilometrov dolgo kolesarsko progo. S himno Dimekov »Biciklin moj stari, se žmetno vrtij, tou, mi ne dela prevelikij skrbij, ceker, marelo, kranjščak na glavou, se pelan kak vöter, je preveč lipou« in s spustom belih golobov miru Društva gojiteljev malih živali Beltinci se je 14. mednarodna kolesarska panoramska vožnja s kolesi začela vožnja ob 10.04 uri izpred dvorišča gradu Beltinci. Kača kolesarjev se je vila po ulicah Beltincev do vasi Gančani, naprej do vasi Renkovci, kjer so se ustavili pri podjetju Lušt Paradajz d.o.o. Renkovci, od tam jih je pot vodila do čevljarskega muzeja v Turnišču, ob tem so si še v Turnišču ogledali romarsko cerkev Marije pod logom, se zapeljali do vasi Gomilica in imeli daljši postanek v Lipi, kjer so si ogledali staro prekmursko domačijo krito s slamo, okusili jed langaš ter si dali duška in druženje ob prijateljski nogometni tekmi z žogo iz cunj med ekipami kolesarjev Madžarske, Hrvaške, Avstrije in Slovenije.

Letošnjo 14. mednarodno kolesarsko panoramsko vožnjo pa so sklenili na grajskem dvorišču pri gradu v beltinskem parku, kje so vsi udeleženci v spomin prejeli zahvale. Starost udeležencev, ki so poganjali stara kolesa je bila okoli 65 let. V njih je ta dan žarel kanček veselja do kolesarstva, ohranjanje in negovanje do stare tehnike, kot so kolesa s katerimi so se vozili naši predniki. To tradicijo danes prenašajo na mlajše rodove, ki se jim tu in tam pridružijo. Ves čas, ko so kolesarji pridno poganjali pedale svojih koles je bilo tudi poskrbljeno za prometno in zdravstveno varnost udeležencev.


Več v Družabno