Galerija velikanov v kulturnem centru

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici že oddala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za kulturni dom s promocijskim centrom

Prlekija-on.net, petek, 9. oktober 2009 ob 10:252
Kulturni center

Kulturni center

Župan Svetega Jurija ob Ščavnici Anton Slana in direktor projektantskega podjetja Atelje Dialog iz Maribora Vojko Pavčič sta na javni predstavitvi zainteresirano javnost podrobneje seznanila s potekom gradnje kulturnega doma s kulturnopromocijskim centrom, ki ga bodo prihodnje leto gradili v središču Svetega Jurija ob Ščavnici, tam, kjer je nekoč stala stara osnovna šola.
Slana je povedal, da jim je po treh letih usklajevanj in reševanja mnogih zapletov le uspelo pridobiti vse soglasja, da so lahko na Upravno enoto v Gornji Radgoni oddali vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja.

"Razveseljivo je, da smo od ministrstva za kulturo dobili soglasje za ta projekt, za katerega imamo tudi odobrena sredstva. Pričakujemo, da bo upravna enota gradbeno dovoljenje izdala do konca leta, v tem času pa bi lahko izvedli tudi javni razpis za izbiro izvajalca del. Če bodo prispele ponudbe za gradnjo centra ustrezne, bo izvajalec izbran konec februarja. Po optimističnem scenariju si želimo, da bi se gradnja začela sredi marca, ko so po zimskem obdobju že možna gradbena dela. Če nam bo uspel še optimistični scenarij zagotavljanja finančnih sredstev, bo objekt vseljiv konec leta 2010 ali pa v začetku leta 2011," je terminski plan največje investicije občine v štiriletnem mandatu predstavil Slana. Na razpisu kulturnega ministrstva si je občina Sveti Jurij ob Ščavnici že pridobila milijon evrov, zdaj pa se bodo s kulturnimi vsebinami, ki naj bi dobile domovanje v tem objektu, potegovali še za dodatna nepovratna sredstva. Od zbranega denarja bo namreč odvisna tudi dokončna vsebina objekta. "V naslednjem mesecu bo dokončno znano, koliko denarja bomo lahko porabili za objekt," je dodal Slana.

Kot je na predstavitvi povedal Pavčič, so morali za objekt pripravljati kar sedem projektov, največ težav pa je bilo z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Maribor. Ta je najprej nasprotoval rušitvi stare šole, nato pa, ko so za življenje nevarno staro zgradbo porušili, ni bilo soglasja k projektantskim rešitvam. Kulturno ministrstvo je zaradi tega izvzelo zavod iz vseh postopkov in samo izdalo potrebno soglasje. "Zavod si je vzel več pristojnosti, kot jih ima po veljavni zakonodaji," je povedal Pavčič o nastalem problemu, ki je zavlekel celotni postopek. Objekt s štirimi etažami bo meril 1768 kvadratnih metrov. Sveti Jurij ob Ščavnici bo tako dobil kulturno dvorano z 216 sedeži španske izdelave, galerijo velikanov, številne prostore za vadbo kulturnih društev in posameznikov ter poseben prostor za tamkajšnjo mladino. Po petih letih letih naj bi prostore v novem objektu, ki je po Pavčičevem prepričanju lociran na eminentni lokaciji, dobili občinska uprava in pisarna Upravne enote Gornja Radgona, prav tako pa tudi poročna dvorana.


Več v Gospodarstvo